Lydnadskurs 2009 med Lisen

   
Startsida Dagbok 2008 Dagbok jan - maj 2009 Dagbok juni 2009 Nyheter Saga Lisen Bildspel Rasstandard Länkar

2009-08-09

9: e och sista kurstillfället

Sista gången på kursen för Lisen och mig. Det hade varit jättevarmt hela dagen, men vid 17,30 drog molnen i hop sig, och det började åska, blixtra och spöregna! 18,30 börjar kursen, och det fortsatte att regna, men bara lite muller var kvar av åskan som tur var. Ikväll var det tävlingslekar, vi delade upp oss i 2 lag och utförde lika moment i båda lagen som vi fick poäng på. Jättekul, synd att det regnade. Vi avslutade med en platsliggning, nu var jag ju lite orolig för Lisen, men hon låg alldeles stilla i det blöta gräset! Så någon gång kanske hon gör det på en tävling också! Sen gick vi in och pratade lite. Jag missar en träningstävling nästa söndag, men vi åker ju till Nyköping/Norrköping på utställning till helgen. Men den 31 augusti startar fortsättning freestyle, så snart får vi kursa igen!

2009-08-02

8:e kurstillfället (jag och Lisen har missat en gång då vi var i Norge)

Så var det dags för lydnadskurs igen, efter sommaruppehållet. Ikväll hade kursledarna ett digert schema. Vi skulle både "tävla" med våra hundar och vara domare, tävlingsledare och tävlingssekreterare. Jättenyttigt att prova på allt, man lär sig mycket av att titta på andra, och så får man träningstävla, vilket inte heller är så dumt, för det är ju mycket nerver med, även när man ska träna, när så många tittar på.

Vi började med platsliggningen, och den blev lite väl störig för Lisen. En hund skällde sig igenom de 3 minuterna hundarna skulle ligga, och då klev hunden bredvid upp till slut, den som låg bredvid Lisen. Till slut gav Lisen upp också och satte sig, men hon la sig direkt när jag kom tillbaka till henne, och låg stilla resten av tiden. Men det är bara att konstatera, att för mycket störning får det inte vara för att Lisen ska känna sig trygg och ligga stilla.

Lisen klarade tävlingen bra, om jag bara kunde låta bli att stirra på henne. De största misstagen var när jag stirrande på henne när vi skulle starta inför läggande och ställande, så hon blir sittande stilla, så jag får säga åt henne en gång till att följa med. Annars sitter momenten (utom apportering, där har vi nog ett års tränande framför oss). Så det är väl bara att sätta igång att tävla nu...Men det är ju det där med platsliggningen.

Eter träningstävlingen, gick vi in för att gå igenom alla "domarprotokoll". Vi pratade och diskuterade, när Ann-Chatrin helt plötsligt frågade vad klockan var? 21.20 var svaret, och vi skulle ha slutat 20.30. Så fort går tiden när man har roligt!

Efter kursen gick jag och Åsa ut och körde ett par budföringar med De Niro, och han var hur duktig som helst, han är bara så charmig när han kommer springande till en!

2009-06-21

7:e kurstillfället

Midsommarsöndagen hade vi individuell rådgivning 30 minuter. Jag passade på att träna det som ska vara på kursen nästa söndag, eftersom jag och Lisen inte kommer dit då. Vi började med ställande under gång. Lisen tar ett par steg varje gång. Det ska jag försöka träna bort i sommar, dels genom att använda samma röstläge i träning som jag använder när jag säger kommandot vid tävlingsmässig träning, dels genom att stanna henne snabbt med en godis när hon går vid sidan om mig. Jag har i alla fall lyckats träna bort att hon sätter sig direkt när jag kommer tillbaka till henne. Jag tittade på henne förut när jag gick tillbaka, och när jag tittar åt sidan istället så sätter hon sig inte.

Dags för vänster om sitt. Här kan man prata om precision och position. Det var väl inget större fel på Lisens vänstersvängar, men det är återigen så vikigt hur man går själv, och är tydlig så att stackars hunden ska förstå. Jag har tagit ett steg framåt i vänstersvängen, istället för att bara svänga vänster. Jag får visa med handen ett tag, så vi får en följsammare vänstersväng. Eventuellt kan man hitta något som Lisen ska stå på så hon förstår det här med att vända på stället.

Nu är det sommaruppehåll för Lisen och mig, innan kursen drar igång den 2 augusti igen. Det är nu när vi är lediga som vi ska hinna träna!

2009-06-17

6:e kurstillfället

Vi hade ett extra kurstillfälle på onsdag kväll på Bergsåkers skola. Det var 3 frånvarande kursdeltagare, så det var bara jag och en till i min grupp för A-C. Vi började med platsliggning i 2 minuter, och vi fick gå och gömma oss bakom en skolvägg. Det var första gången jag lämnade Lisen ensam utomhus och med andra hundar. Vi har bara tränat inomhus när jag gått till rummet bredvid i 30-40 sek. Men det gick jättebra, båda 2 små hundarna låg alldeles stilla.

Sedan tränade vi högersvängar runt 4 koner. Jag har börjat tittat åt rätt håll när jag vänder åt höger, och då följer Lisen med mig mycket bättre.

Efter fikapausen testade vi ett läggande under gång, och fjärrdirigering helt nära hundarna. Vi avslutade med rutan som Lisen inte är så intresserad av att springa till. Men hon springer i alla fall till "plattan" och tar med sig den tillbaka till mig, så fort hon hinner. Ja vad ska man säga, hon som inte ens vill apportera.... Det borde vara en musplatta som apport i stället för en löjlig träbit.

2009-06-14

5:e kurstillfället

Regnet öste ner hela dagen och kvällen, så det kändes bra att sitta inne i värmen på kursen. Speciellt för Lisen och mig som kom nästan direkt från Vännäs. Vi var väldigt trötta båda 2, men kursen är så rolig, så vill verkligen inte missa en enda gång. Vi var bara 4 kursdeltagare där. Vi gick igenom hur träningen gått och vad vi har problem med, och hur vi ska komma vidare. Vi fick en teoretisk genomgång av fjärrdirigeringen som kommer redan i lydnadstvåan. Där ska hunden från liggande, sätta sig och lägga sig 4 gånger, utan att förflytta sig från utgångsplatsen. Låter kanske lätt, alla hundar kan ju sitt och ligg, men det är långt ifrån lätt, eftersom det kräver att hunden kan göra utan att komma framåt eller bakåt eller åt sidan. Det är ganska mycket störning för hunden att tävlingsledaren strax bakom ryggen också. Man ska börja att träna momentet nära hunden, gärna bredvid, tills övningen är riktigt befäst. Man kan gärna lägga in ställande tidigt också, för det kommer ju i 3:an. För att få hunden att ställa sig kan man stå, kan man peta lite i ljumsken och hålla handen framför den, när man står bredvid den. Det kan vara fördel att hunden står på ett bord, så den inte kommer någonstans när den ställer sig.

Vi fick bestämma själva om vi ville gå ut och träna på valfritt moment en liten stund på slutet. Jag och Lisen ville träna helomvändningar i fotgåendet. Det var tur det, Lisen skötte sig helt perfekt, medan jag inte lyckades vända riktigt en enda gång. Jag vänder till höger och tittar till vänster, så Lisen blir osäker och kommer efter. Jag måste träna på att göra vändningarna själv. Jag fick lite tips hur vi kommer vidare, bl a att Lisen ska komma upp bredvid min sida av sig själv, om jag springer iväg. Mycket beröm när hon intar positionen av sig själv, det ska vi prova i veckan.

Våra instruktörer är verkligen ambitiösa, för de tycke inte att det här var någon gång, så vi ska träffas en extra gång nu på onsdag. 2,5 dagar har jag på mig att träna helomvändningar! Det är nog det enda jag ska träna på måndag, tisdag och onsdag.

2009-06-07

4:e kurstillfället

Vi började med apportering, och det hade då Lisen ingen lust alls med idag. Det är bara att gå hem och backa med apporteringen. Man måste hitta på en massa situationer där Lisen har lust att ta apporten i mun, Saga var lika krånglig med apporteringen, men nu tycker hon det är riktigt roligt att apportera.

Dags för ny form av platsliggning. Vi la alla 4 hundar med 5 m mellanrum. Efter ca 1 minut gick jag och en till och hämtade våra hundar, och la dem 10 m framför de andra 2. Efter ca 1 minut till gick de andra 2 och hämtade sina hundar och la dem mellan de 2 första hundarna. Sedan fick alla 4 ligga stilla ett par minuter till. Alla klarade sig galant igen.

Under fikapausen gick vi igenom tävlingsregler och tävlingsrutiner. 4 har tävlat och 4 har inte tävlat i lydnad förut.

Jättekallt ute, så på med mer kläder, innan vi gick ut och slipade på fotgåendet. Nu var det dags för helt om marsch, och helt om halt. Vi tränade 2 och 2, och hjälpte till att kolla och se hur den andra såg ut. Vi kommenderade varandra i fotgående utan hundar också, bra att tänka efter hur man går egentligen.

Vi tränade ställande, sittande och liggande med stabilitet. Vi ställde, satte och la våra hundar och sedan gick vi runt och var störiga och slängde leksaker omkring oss. Både Lisen och träningskompisen klarade detta jättebra, ända tills de tokiga mattarna la sig ner på backen, det blev för mycket för båda 2, så det tränade vi lite extra på, tills det gick bra. Bra träning, för jag har bara tränat sittande och liggande med störning förut. Det är ju jätteviktigt med ståendet också, med tanke på momentet i lydnadsettan. Så det blir att fortsätta träna på det i veckan. Lite mera fotgående, sedan var kursen redan slut. Det går fort när man har roligt. Vi fick läxa med oss hem, fotgående, inkallning med ställande, apportering, platsliggning, och rutan! Åsa och jag tog en liten promenad med våra hundar efter kursen, men hu så kallt det var!

2009-05-31

3:e kurstillfället

Ikväll bytte grupperna instruktörer, och vi var bara 3 st i min grupp ikväll. Vi fick börja med att visa vad vi tränat på under veckan. Jag visade kontakt vid korrekt fotposition, och fick bakläxa direkt, eftersom jag tittade på Lisen. Jaha hur ska jag då se om hon håller kontakten, speglar i alla rum var lösningen. Vi får väl fundera på det. Sen har vi tränat ingångar, eller rättare sagt håller vi på att träna bort Lisens hoppande i ingångarna.

Vi började med platsliggning, och lämnade hundarna korta stunder genom att gå bakom en liten kur på planen. Jag gick bara runt kuren och kom fram på andra sidan av den, gick tillbaka till min plats, och sedan till Lisen. Alla 3 hundar låg alldeles stilla.

Ikväll skulle vi börja med inkallande med ställande. Men istället för att kalla in för att sedan stanna hunden, fick vi pröva på en annan metod. Vi sätta hunden och sedan slänga en leksak bakom den och säga varsågod ett par gånger. Sedan fick vi sätta hunden och säga åt den att sitta kvar, slänga leksaken bakom dem och sedan lämna hunden för att kunna kalla in den. När hunden var halvvägs skulle vi säga varsågod, och möjligen peka på leksaken. Då skulle hunden tvärvända och hämta den och sedan komma till matte. Dom andra 2 hundarna började, men dom hade liksom glömt leksaken när matte kallade in. Sedan var det Lisens tur. Vi hade med oss bästa leksaken, jag slängde den bakom Lisen, och där bredvid stod Ann-Chatrin. Sedan lämnade jag Lisen och kallade in henne. Lisen som kommer 100 % på alla inkallningar, satt och funderade flera sekunder, sedan vände hon sig om och hämtade leksaken! Till slut kom jag på att hon var rädd att A-C skulle stjäla bästa leksaken!!! Ja Lisen litar då inte alls på fröknar, dom verkar bestämma allting, så dom kan nog ta leksakerna också! Det fungerade lite bättre när vi gick en bit för oss själva.

  Vi fortsatte med att hålla kontakt vid fotgåendet, och började träna raka halter, 2 snabba steg och så halt. Jag gick alldeles för försiktigt, och fick raska på steget. Inte så lätt att rivstarta 2 steg för att sedan stanna.

Under fikapausen gick instruktörerna igenom apportering.

Lisen var väl inte så lysande på apporteringen idag, hon tar i alla fall apporten varje gång, men släpper den strax igen. A-C tyckte jag skulle prova att binda ett snöre i apporten, och dra den så att gripandet och fasthållandet blev bättre. Vi får prova det till veckan.

Dags för rutan igen. Lisen lika misstänksam, nu var hon rädd att någon skulle stjäla vår tasstarget, så istället för att sätta framtassarna på den, skyndade hon sig dit och hämtade igen den till mig.

Egentligen blev det väl inte så många rätt ikväll, vi kan ju skylla på värmen (25 grader i skuggan) och myggen om man försökte hålla sig i skuggan. Trots det sa A-C att vi var ganska duktiga, och det lär väl vara väldigt bra beröm det.

2009-05-24

2:a kurstillfället

Vädret var helt underbart nu, 20 grader varmt och sol! Jag tycker Lisen var jätteduktig och inte alls så trött som jag trodde hon skulle vara efter en helg på hotell, och utställning sista dagen på resan. Instruktörerna delade upp oss i 2 grupper, vi är 8 st på kursen, så det blir 4 i varje grupp. Jag är med i gruppen som ska sikta på tvåan, så vi får väl ligga i här i sommar med träningen.

 Vi till gräsplanen där vi skulle börja med kontaktövningar. Men först en platsliggning, som hundarna klarade galant. Instruktören gick omkring och var lite "störig", och det gick också bra. Puh så skönt, med tanke på tävlingen i Hudik. Det är meningen att vi ska dela upp fotgåendet i små delar, för att få bättre kontakt. Vi hade hundarna vid sidan, vid en korrekt position, sa sedan fot och berömde. Vi ökade tiden mellan kommandot fot och belöning allt eftersom hunden orkade hålla kontakten längre och längre.

Sedan skulle vi kasta i väg en godisbit, och våran hund skulle sitta kvar, ta kontakt med föraren igen, som skulle säga fot och ge belöning. Det här klarade inte Lisen så bra till en början, hon skulle absolut ha godisbiten jag kastade iväg, (vi har aldrig tränat det här förut), men vi fick kontakt igen efter lite stretande i kopplet. Vi fick sätta hundarna på plats och därefter lämna dem ett par gånger, sedan fick vi stå och dra dem lite i kopplet och de skulle sitta kvar. Lisen klarade det galant, fast vi aldrig har tränat på det, men vi har ju tränat sitta kvar. Dags för inkallning, men det var bara instruktören som ropade kommendera 2 ggr, sedan gick vi tillbaka till hundarna.

Ingångarna skulle också delas sönder, för att få den där perfekta ingången. Lisen hoppar alltid på mina ben före en ingång, så det är dags att lära om. Yvonne hade ett jättebra nytt sätt att lära ingångar på, som jag provade med framgång. Jag gick baklänges och lockade med godis, för att sedan ta ett steg framåt, och då följde Lisen med och satte sig fot!

Fikapaus, och teoretisk genomgång av rutan som vi skulle praktisera sen. Jag har aldrig tränat rutan med Lisen, däremot har jag tränat tasstarget, dvs ett platt föremål, tex kastrullunderlägg eller musplatta. En av tjejerna hade med sig en musplatta som vi fick låna. Jag har inte tränat det här sen i vintras, men Lisens minne sviktade inte. Så efter kontroll att hon kom ihåg plattan, la jag den i rutan, och skickade dit Lisen, så hur svårt kan det vara? Ha ha, litet kursskämt, myntat av ett tidigare kursgäng som alla hade retrivers som dom lätt skickade hit o dit i skogen.  Rutan är ett jättesvårt moment, men vi får försöka träna lite på det hemma. 

Vi avslutade med en platsliggning, med ännu mera störning. Alla fick byta plats med alla, dvs 2 bytte plats, och 1 låg kvar, o tvärtom, och Yvonne gick bakom o framför o bredvid hundarna, och det klarade alla. Sen fick vi med oss hemläxa.

2009-05-15

1:a kurstillfället

Igår kväll började den efterlängtade lydnadskursen, som jag ska gå med Lisen på Sundsvalls Brukshundklubb. Igår kväll fick vi berätta om våra hundar, vad vi tycker att vi kan, och hur bra vi kan det, samt vilka mål vi har. Mitt mål med Lisen är att få ett LP1, sen får jag se om vi tävlar vidare i 2:an. Momenten i 2:an tror jag nog vi kan lära in, den stora frågan är PLATSLIGGNINGEN? Ska jag bli så modig så jag vågar lämna mitt lilla troll alldeles ensam åt sitt öde i 3 minuter? När 2 minuter kan vara så plågsamt långa. Tillbaka till kursen, när vi hade pratat färdigt och Ann-Chatrine hade ställt upp alla regler för oss, så gick vi ut för att titta på förare och hundar. Hundarna fick betyget godkänt allihopa, men alla förare fick i princip underkänt. Vi fick visa hur vi tränar linförighet, inkallning och apportering. Men det blev som instruktörerna sa, inte en uppvisning av hur vi tränar våra hundar, utan någon slags tävlingsuppvisning. Och bråttom hade vi allihopa, vi var väl rädda för att missa tåget. Om Ann-Chatrine och Yvonne får peta i det här några gånger, kanske de får ordning på oss hundägare. Roligt var det i alla fall, och efter kursen tog Åsa och jag en promenad med våra hundar till sjön. Vad underbart det är med ljusa vårkvällar när man kan vara ute och gå i skogen till kl 21,30, och då är det alldeles ljust ute. Åsas collie De Niro och Lisen har gått kurs tillsammans sen de var små. Först en valptävlingslydnadskurs i Timrå, då var Lisen 7 månader (och Niro 5 mån tror jag) när den började, och sedan en tävlingskurs i Timrå, och nu tävlingskurs i Sundsvall, vilka klasskompisar!