Startsida

Nyheter Saga Lisen Dagbok 2009 Lydnadskurs Maddes uppsats Länkar

 

Freestylekurs med Lisen

   

2009-10-19
7:e kurstillfället

Vi missar avslutningen ikväll, på grund av min lunginflammation, som jag inte är riktigt kvitt än.

2009-10-12
6:e kurstillfället

Jag har blivit förkyld, och känner mig risig, men vi ger oss iväg ändå, det är ju bara 2 gånger kvar på kursen. Ikväll börjar vi med olika övningar som Annette har skrivit ned på ett papper till oss. Vi jobbar 3 tillsammans, och hjälper varandra genom övningarna.

1. Backa om kan ju Lisen, det gäller bara att jobba bort handtecknen så mycket som möjligt. Det gick bra att visa henne runt med en hand, det behövdes inte 2 armar och händer till det.


2. Vänd om med extern belöning var svårare, då den externa belöningen blev som en extra störning. Här får vi jobba mer med den externa belöningen.


3. Kryp har vi inte börjat med än, det kan ju vara en bra inomhusövning i vinter.

4. Front kan Lisen, inomhus ensam! Här blev det mycket trippande fram och tillbaka med all störning. Det gäller att befästa alla moment med störning som kan hemma inomhus.

5. Fot + spin + right + snurr, funkar bra även utomhus med störning.

6. Jump, är Lisens favoritövning, funkar alltid i alla sammanhang.

7. Stegra/upp, likaså hennes favorit.

8. Fot som en dans med sidoförflyttningar, funkar bra framåt och bakåt. Sidoförflyttningarna har vi bara tränat ett par gånger, så än går de inte som en dans.

9. Backa övningar klarar Lisen ganska bra.

10. Zack har vi inte börjat med än.

Sedan var det dags för fika, Annette hade bakat en jättegod kaka till kaffet. Efter fikat skulle vi gå igenom programmen. Vi var sist ut, jag hade egentligen tänkt att åka hem och kurera min förkylning, och det hade väl varit lika bra. För när vi kommer till slalom ser Lisen ut som ett frågetecken? Till slut kom jag på att hon var rädd för slalomet, av någon outgrundlig anledning. Efter mycket peppande gick det ganska bra, det är bara att träna mer på slalomgående efter en annan övning. Ljuset hann slockna en gång på planen, det blir ganska mörkt och kusligt nu i oktober, tur vi var många på planen. Nu är det bara en gång kvar på denna roliga kurs. Tur jag inte ska tävla på lördag ialla fall, för vi har varit bortresta för mycket i höst för att vi ska ha hunnit träna in programmet till den 17 oktober. Det behövs alltid folk som hjälper till, så jag gör det istället på lördag, när Sundsvalls Brukshundklubb anordnar sin första freestyletävling.

2009-10-05
5:e kurstillfället

Vi började med att värma upp hundarna själva, sedan tränade vi lite kö (hundarna går med tassarna på förarens rygg). Inte så lätt med en liten hund som Lisen, så jag tränade på att stegra och luta sig mot min arm.
Var och en tränade programmet till egen musik. Den här gången hade jag lyckats få med mig rätt CD, Sahara Hotnights Cheek to Cheek. Men ingenting funkade idag. Lisen var ganska pigg när vi värmde upp, men bensinen tog snart slut. När vi kom till slalomet i programmet, tittade Lisen oförstående på mig, kan jag det? Jag förstår att hon är trött, efter ännu en utställningshelg. 2 dagar i rad på utställning tar på krafterna, både för hund och människa. Äntligen dags för fika, Lisen tvärslocknade på en stol. Efter fikat skulle vi träna in ducka. Vi använde oss av Annettes gamla snusdosor, som hundarna fick ducka mot. Det gick riktigt bra, Lisen blandade inte ihop snustargeten med plattan som hon sätter tassen på. Så när vi hade repeterat det några gånger kollade vi lite på Sara och hennes Golden innan vi packade ihop för kvällen. Nu är det alldeles kolsvart när klockan är 20,30, och kallt var det, + 4 grader, men med långkalsonger, täckväst utanpå jackan och mössa frös jag inte. Brrr hur ska vi klara vintern?

2009-09-28
4:e kurstillfället

Tur att Linnea hade hjälpt mig med ett program innan vi åkte till Sicilien, för nu skulle vi visa upp våra program till musik. Lisen och jag har inte tränat sedan den 13 september hos Tina, men med lite godis gick det rätt bra. Musiken vi hade valt ut, fick vi byta, eftersom jag inte hittade igen den cd:n. Men jag är inte riktigt säker på vilken musik vi ska välja.

 Efter fikapausen tränade vi fritt följ, alla möjliga sorter som; fot, righ, mellan, front, backa och sidförfyttningar. Anna-Lena var till stor hjälp i tränandet, och kom med tips i de svåra sidförflyttningarna. Sedan var det dags att träna vänd om, och det gjorde jag med extern belöning i en liten skål bakom henne. Det var lite krångligt att lägga dit godiset själv, men Anna-Lena kom till assistans. Det var jättebra för nu blev Lisen tvungen att träna nära en annan människa, vilket hon inte är speciellt förtjust i. Klockan blev 20,35 och Lisen var väldigt trött i kväll, antagligen för att hon varit så himla pigg och träningsvillig hela kvällen. Brr så kallt det var, första riktigt kalla höstkvällen, 4 grader mörkt och lite rått känns väldigt råkallt!

När vi kom hem smög Lisen in och kikade efter Saga. Men henne hade Madde hämtat och lindat in i en filt och stoppat i cykelkorgen och cyklat i väg till Granlo! Tydligen tyckte hon det var mysigt för hon satt snällt och stilla och kikade hela vägen.

 2009-09-14
3:e kurstillfället

Vi var inte där.  

2009-09-07
2:a kurstillfället


Lisen älskar att sitta fint!

I kväll var det dags att lära in vänd, dvs hunden står i positionen front mot föraren, och ska vända ett halvt varv framför föraren. Vi använde oss av nostarget för att slippa böja oss över hundarna när vi visade dem hur de skulle vända. Lisen var jättetaggad ikväll, efter en helg i bur på hundutställning, dessutom hade vi hoppat över promenaden idag av olika anledningar. Till slut fattade hon vad jag menade i varje fall.


Annette visar vänd med Casper

Då var det dags för zack, dvs baklängesslalom. Det svåra med det momentet är nog inte att lära hunden, utan för min del gäller det att koordinera benen själv, vilket ben ska man flytta baklänges? Linnea som var hjälpinstruktör ikväll, lyckades förklara hur jag skulle gå, och då först kan jag ju visa Lisen hur hon ska backa in mellan mina ben. Nu kan hon ju backa in åt ett håll, det andra får vi träna på i veckan som kommer.
På fikapausen gick vi genom domarprotokollet på en tävling, hur hunden bedöms och vilka poäng som behövs för uppflyttning, resp diplom. Vi pratade också en del om musikval och programbyggnad.
När vi kom ut igen vid 20,00 tiden hade det börja mörkna, så vi gick upp på grusplanen där det är mer belysning. Vi tränade backa. Lisen kan backa, men stannar upp efter 3-4 steg, då gäller det att vara tålmodig och vänta ut henne så att hon fortsätter att backa, uan att man upprepar kommandot. Man vill ju ha ett frimodigt backande ut från föraren utan tjat. Vissa hundar gillar att jobba bredvid föraren, och vissa gillar att jobba på distans. Lisen gillar att vara nära mig, så det här får vi också träna vidare på.
Hemläxa: Vänd och backa. Nu kommer vi inte nästa gång, eftersom jag ska på skattekurs till Sicilien, men gulliga snälla Linnea lovade att vi kunde träffas på söndag, och snickra lite på programmet. Nu gäller det att ligga i om det ska bli något program!


Man blir törstig av alla köttbullar och korv!

2009-08-31
1:a kurstillfället


Lisen på freestyle kurs igen! Annette på väg att dela ut nostargetpinnar.
Jag har slarvat bort min fina hopfällbara som jag köpte i vintras, måste skaffa en ny.

Vi var 6 stycken anmälda till kursen men vi var bara 4 stycken som slöt upp ikväll. 2 instruktörer på 4 deltagare, det kan man kalla lyxkurs, så något ska vi väl kunna lära oss! Vi blir ju inte så många om vi blir sex deltagare heller.

Vi kände oss lite ringrostiga så här första gången, för nu har vi varit så fokuserade på lydnadsträningen i sommar. Några rörelser har vi hållit igång i sommar, som slalom, backa om, front o snurra. Right (fotgående på höger sida) går vi ibland också, men spin har vi väl inte tränat så mycket. Vi har mer fokuserat på att dom rörelser vi kan, ska Lisen klara med bara röstkommando. Det nya för ikväll blev frontförflyttningar. Åt höger gick det fantastiskt lätt, men det finns ju alltid ett svårt håll också. Åt vänster var alls inte lika lätt, så det får vi träna på den här veckan. Hemläxa: front och sidförflyttningar, hopp över benet, right och spin. Det är meningen att dansen ska vara klar till den 17 oktober! Vi ska sätta ihop ett program på ca 1,5 minuter. I klass 1 ska programmet vara mellan 1-3 minuter, och innefatta minst 5 meter positionsarbete, snurr eller spin, minst 4 slalomsteg. 1,5 minuter kan tyckas kort tid, men tänk på platsliggningen i ettan, den är "bara" 2 minuter, en hel evighet alltså.