Dagbok

Startsida

Nyheter

Dagbok

Saga

Lisen

Matte

Galleri

Bildspel

Länkar

 

  

Dagbok
2009

Freestylekurs 2008-11-16

 

 

Lite mys i soffan med Madde, är bättre så här års än platsliggning ute. Vi får träna vidare för ett LP1 nästa år tycker Saga.

Dessa underbara hundpromenader i strålande höstsol.

 

Vi tränar freestyle hösten 2008

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008-12-30

Vet ni vad dom sa på Radio Västernorrland idag? Hundägare, fly till landet imorgon! Och det är precis vad vi ska göra imorgon! Men visst är det sorgligt att man ska behöva fly som hundägare? Efter 3 hysteriska nyårsaftnar i stan med Saga, som inte bara är skotträdd, utan ja, jag har inte ord för hur rädd hon är, ska det bli underbart att fira nyårsafton på landet igen, (vi har faktiskt bott på landet i 19 år! men som hundägare har vi tillbringat tiden i stan). Egentligen skulle man väl ha flytt redan ikväll.  Det smäller hela tiden här nu, några har missat att det är nyår imorgon! Åh vad jag längtar till landet och våra kära kompisar! 

På promenaden idag fick jag lära mig hur en kungsfågel ser ut, vi träffade en fotograf som hade lockat fram en hel flock. Sveriges minsta fågel och otroligt söt. Och vi hade tur på promenaden, inte en enda smällare!

GOTT NYTT ÅR, (och förhoppningsvis inga raketer och smällare)!

2008-12-22

En decimeter nysnö igen. Vi som var lite egoistiska, och tyckte det var jättefint med skaren på snön efter alla + grader. Skaren gör det möjligt att ta sig fram överallt i skogen, t om ställen man inte kommer fram till på sommaren. Men nu är det besvärligt att gå igen för småcottar. Det gick ganska bra ändå idag, för långa bitar kan vi gå på plogade promenadvägar på Norra, och snön var kall, -4 grader idag, så det fastnade inte så mycket i pälsen idag. Sånt som kan göra det omöjligt för en långhårig kortbent att ta sig fram. Det är ju lite lurigt hur långt man ska våga gå, för inte orkar jag bära hem 2 hundar, dom blir ganska tunga efter en stund, även om dom är små. Sist det kom nysnö slutade promenaden så här för Saga:

Saga fick bli buren sista kilometern till bilen.

2008-12-16

Nu har jag inte tränat hundarna sen innan vi åkte till Mauritius den 18 nov. Freestylehelgen var det sista rycket så att säga. Jag har ägnat mig åt att jobba ikapp på mitt arbete sen jag kom hem, och nu är det snart jul, så det blir ju lite pyssel med det också. Handla mat och julklappar, städa, pynta, laga mat, bakar gör vår dotter som tur är. Till jul måste det börjas träna igen, hade ju tänkt att Saga ska starta i Timrå ridhus i februari.

Lite inomhusträning får det bli idag. Det är så tråkigt väder ute nu, 0 grader och den vackra snön håller på att smälta ihop, lite minus nu så blir det väl skridskobana och broddar på, precis som det brukar vara på vintrarna nu.

Igår kunde man läsa att ny forskning visar hundar kan bli avundsjuka, och idag kan man läsa att hästar drömmer som oss. Har man levt med en häst eller hund behöver man inte forska om såna saker, man vet det ändå. Ibland tycks en del människor tro att människan är något alldeles unikt, och att djur inte är levande kännande varelser! Eller så är det forskarnas uppgift att få en del människor att fatta att djur också har känslor.

2008-12-09

Idag var hela Norra Berget som ett stort julkort, när vi var på vår promenad. Ny kallsnö, sol och 7 grader kallt. Kolla själva!

2008-12-05

Ja det här handlar ju inte så mycket om träning mer om dagbok. Vi har kommit hem efter 17 dagar på den underbara ön Mauritius! En underbar ö med massor massor av sol och vänliga människor!

Det har varit en underbar semester, men visst...jag har saknat hundarna enormt mycket. Jag har aldrig varit ifrån Lisen mer än 4 dygn tidigare. Saga har bott hos Mormor och Morfar lite oftare o längre tider. Men vovvarna har haft det bra hemma hos Madde, de luktade nybadat gott när vi kom hem och var så fina, jag tror faktiskt pälsen hade blivit lite längre, det bådar gott inför nästa utställningssäsong. Jag kunde inte låta bli att träna lydnadsettan och lite freestyle med Lisen idag, och jag tror hon mått lite gott av vilan, för det var jättekul att träna idag.

På tal om hundar, fanns det gott om vildhundar på Mauritius. Det fanns även gott om vänliga människor, och man behandlade vildhundarna väldigt väl. De steriliserar alla vildhundar och släpper ut dem igen, för att lösa problemet på sikt. Alltså inte som i andra länder där man fångar in hundar och vaccinerar och steriliserar och avlivar dem som inte får nya ägare.  Vi såg många hundar på ön flera hundra, och 2 såg jag gick i koppel med sina ägare. Vi såg bara stora hundar, inga små, fast grannön heter Madagaskar, Cotonernas ursprungsland.

Vi kommer alltid att älska Mauritius, alla människor, alla hundar och katter och fåglar, och all sol och sist men inte minst Indiska Oceanen.

Visst är det härligt med sol och bad och härliga båtturer och allt annat gott en semester för med sig, men det är underbart härligt att gå på en promenad i snön med hundarna också, visserligen nästan 1000 mil från den underbara solen.

Imorgon och på Söndag är det julmarknad precis i vårat promenadstråk. Så har du vägarna förbi Norra Berget, besök gärna marknaden vid 3 tiden på em, de tända marschallerna lyser upp hela området, då infinner sig julstämningen.

2008-11-16

Idag hade vi bättre tur med vädret. Snön låg vit och kall på backen och solen strålade på oss. 3 timmar intensivt övande på en massa rörelser och konster. Det börjar bli ganska bra flyt på rörelserna som  vi lärde oss på nybörjarkursen tidigt i höstas. Idag började vi lite med distansträning också. Hundarna ska ju kunna utföra moment, minst 5 m bort från sin förare. Man lär hunden springa till en targetplatta och utföra rörelser där. Targetplattan har ju Lisen fått träna på förut, vi vill ju ta oss till lydnadstvåan, och då är det bra att ha tränat med plattan inför momentet "rutan".  Lisen gillar verkligen freestyle träningen, det gör henne så glad och allert, och lyhörd. Under fikapausen gick vi igenom reglerna för freestyle tävlingar. Det ska bli spännande att se vilka ekipage som tar sig till tävling. Anna-Lena utlovade en inofficell freestyle tävling på klubben till våren. Hoppas det inte krockar med någon utställning, så vi kan åka dit och kika ialla fall.

Tack Linnea och Anna-Lena för en jätterolig kurs!

Lisen på freestyle kurs, hon älskar att sitta fint!

2008-11-15

I blötsnö och dis samlades ett glatt gäng med Linnéa och Anna-Lena för en freestyle kurs. Linnea har utbildat sig till freestyleinstruktör i höst och höll sin första kurs, på Sundsvalls Brukshundklubb. Ett fullspäckat program med massor av rörelser och en del nya idéer om hur man snabbt lär in dem.

 

2008-11-13

Det har blivit många kurser i höst. Först en freestyle nybörjarkurs med Lisen på Sundsvalls Brukshundklubb, och sedan steg 2 i tävlingslydnad med Lisen på Timrå Brukshundklubb. Saga gick en tävlingslydnadskurs i våras på Hundens Hus. Det är bra för Saga att träna inomhus, för hon gillar inte att ligga på blöt och/eller kall backe.

I söndags (på steg 2-kursen) var det platsliggning 2 gånger för Lisen. Jag gick på tävlingsavstånd, för jag tänkte nu eller aldrig, kursen är ju snart slut. Lisen var helt fantastisk! Hon låg alldeles stilla fastän det var hundar som klev upp bredvid henne båda gångerna. Jättekul, när hon nu haft så svårt att ligga stilla. Men Lisen är inte rädd för sina kurskamrater, och lydig och duktig det vill hon vara. Värre var det i onsdags på platsliggningen på SBK, då var det en stor hund som låg 5 m från Lisen och blängde i 3 minuter. Det gillade inte Lisen, hon skruvade mycket på sig, men låg alldeles stilla, matte var ju bara 5 m bort åt ett annat håll.

Från det ena till det andra, så funkade budföringen också, första gången för Lisen faktiskt, för hon gillar inte att springa ifrån matte. Men till min häpnad sprang hon glatt till vår instruktör, som naturligtvis lekte och bjöd på godis som Lisen gillar.

 

 

På promenad runt Norra Berget

 

2008-11-04

För tillfället tränar jag platsliggning med Lisen då hon har haft lite svårt att ligga stilla, men idag låg hon faktiskt alldeles stilla i den underbara solen. Tänk att det var 10 grader varmt och sol idag.

Jag tränar lydnad och lite freestyle med mina hundar. Saga har startat några gånger i lydnadsklass 1. Det är meningen att Lisen ska tävla lydnad nästa år. Bara vi får till det här med platsliggningen.