Dagbok juni - september 2010

Startsida Dagbok 2008 Dagbok jan - maj 2009 Dagbok juni -december 2009 Nyheter Saga Lisen Valpar Bildspel Rasstandard Länkar
  Dagbok maj 2010 Dagbok okt-dec 2010                

2009-09-30

Våran solstråle Lisen

2010-09-27

Vilken helt underbar dag vi hade i skogen i går. Mamma, Pappa, Mats, jag och alla våra hundar begav oss ut i svampskogen i strålande sol. Vilken lycka det är att hitta så mycket svamp. Det fanns gott om gula stora fina kantareller fast det är sent i september, trattkantareller fanns det ännu mer av. Det var ganska blött och vi följde inga stigar, bara djup skog, så det blev rejäl motion för småcottarna, men dom klarar det galant. Och dom blir helt överlyckliga när vi kommer fram till avtagsvägen till svampskogen! Både Saga och Lisen ylade i kör, innan vi parkerade bilen och dom fick kliva ur och springa som galningar. Ändå har vi inte varit här sen förra sommaren, men dom vet precis var vi är när vi svänger upp till Norrsjön. När vi kom hem var dom tvungna att passera duschen för att se ut som cottar igen, men vad gör väl det efter en sådan härlig skogstur. Ett par timmars springande i skogen gör att småvovvar sover gott hela natten!

Så här glad blir Lisen när hon hittar svamp!

Svamplycka är precis vad man känner, när man hittar ett sånt här ställe i skogen!

Trattkantareller och kantareller

Vi grillar korv efter svampplockningen

En underbar höstdag i skogen med alla hundar!

2010-09-23

Det har varit underbara höstdagar med sol och värme, så varmt så det tom har gått att tagit sig ett dopp i havet!

Saga badar i havet, Fagervik

Fullt ös efter doppet!

 2010-08-26

Det spöregnade på tisdagen och nästan hela onsdagen, ändå gav sig Mamma, Pappa, och vovvarna iväg till lydnadstävlingen i Hudiksvall. Med förhoppning om att det skulle vara lite bättre väder där. Det slutade faktiskt regna halvvägs till Hudik. När vi kom fram till Brukshundklubben lyste solen över oss. Det var som en saga, från gråmulen höst till en härlig sensommarkväll i solen .Men säg den saga som varar för evigt! Det började med lydnadsklass 2 med 4 startande hundar. När 2:a hunden var inne på plan, öppnade sig himlen! Vi hann precis ta skydd i bilen innan regnet fullkomligt vräkte ner! När jag skulle till stugan för att stryka Wilma och Lisen, forsade regnet fram över parkeringen:(. Lisen som skulle ha fått legat platsliggning i ytterkant och bredvid en jättelydig storpudel! Kunde inte ha varit mycket bättre än så. Ja nu är det bara att anmäla igen, och hoppas på bättre väder.

2010-07-31

Vi befinner oss i Ransäter och det är dags för lydnadstävling. Det duggregnar bara på morgonen, samling 7,45, men det har regnat i ett par dagar så det är dyblött på gräset där tävlingen ska vara. Jag tycker Lisen var jätteduktig som låg stilla, pälsen blir blöt och tung och den ska bäras med hela tävlingen. Linförigheten gick så bra som den kunde på det blöta gräset med en blöt päls, 7,5 p av en domare som mest var van att döma det Norska Elitlaget var fullt godkänt. När vi kom till läggandet under gång tyckte Lisen att hon legat färdigt. Synd att jag inte gjorde ett dubbelkommando, 5 p där hade gett oss första priset. Sedan gick alla moment strålande, högsta betyg får man säga att 9 och 9,5 p var, eftersom 10:or inte verkade finnas i domarens låda. Lisen blev väldigt omtyckt av både domaren och tävlingssekreteraren, dom har nog inte så höga förväntningar på en liten bomullstuss. Tävlingssekreteraren sa att Lisen viftade på svansen genom hela tävlingen, och det känns väldigt roligt!

2010-07-25

Tänk att vi tog hem certet, i den här stenhårda konkurrensen! Tredje dagen gillt, så att säga. På lördag kväll badade jag om Lisen för att pälsen skulle vara perfekt. Det var ett lyckat drag för domaren Moira Grant-Cook från Irland, la mycket stor vikt vid pälsen. Det stod ju mellan 4 tikar av mycket hög klass, bl a världsvinnaren 2010 och bästa championtik från världsvinnarutställningen 2010. Lisen vann pga av att domaren tyckte bäst om hennes päls och hennes arroganta uttryck som hon uttryckte det! Helt underbart att vi har rest ända till Danmark och klarar att bli champion i den här konkurrensen. Lisen var den enda tiken på utställningen som placerade sig bland de 4 bästa, alla 3 dagarna. De hade dessutom en final som vi inte har här i Sverige, alla BIM hundar fick mötas i ringen, och Lisen blev 2:a med en ny fin rosett och 2 paket hundmat. Cotonen är en mycket populär ras i Danmark, det har nästan blivit som deras andra hemland, som en annan cotteägare sa till mig under helgen. Så nu har vi samlat 3 poäng i Danskarnas serie för små sällskapshundar, se www.canis-minor.dk, Årskonkurrencer och Resultater.

2010-07-23

Nu har vi varit på dansk utställning i 2 dagar. Vi har avnjutit en underbar fiskmiddag i hotellresturangens trädgård och Lisen är nybadad inför sista utställningen i morgon. Saga är också nybadad. Danska cotonägare har varit underbara och tålmodiga när vi inte förstår språket, och hjälpt till hela tiden så att vi har kommit rätt. Även om det går att förstå en hel del danska, så kan begriper jag ingenting när det kommer till siffror. Vi har delat tält med en annan cottefamilj idag, när det kom några regndroppar, men solen har lyst ganska starkt nästan hela tiden, själva luften känns varmare här än hemma. Det har varit snubblande nära certet båda dagarna, men här är en USA importerad juniortik som är otroligt vacker, som har vunnit över Lisen båda dagarna. Men vi måste ju vara nöjd som blivit 3:e bästa tik i går, och 2:a bästa tik idag av så många tikar. Och idag slog vi ju både världsvinnartiken 2010 och den bästa championtiken på världsutställningen 2010!


När jag är på utställningar brukar jag gå runt och kolla med prylar som det finns en coton på. Jag har aldrig hittat något förrän idag. En nummerlappshållare med coton på omringad av glitterstenar!

2010-07-21

Nu är vi i Danmark efter en hemsk båtresa mellan Varberg och Grenå. Resan var hemsk, för vi var hänvisade till samma rum som barnfamiljerna. Det var mycket stoj och bråk bland barn och föräldrar, och Lisen blev rädd för de skrikande ungarna! Passande nog kom regnet när vi var på båtresan, och när vi var framme i Grenå sken solen igen.

2010-07-20


Semestrande  vovvar.

Kommer man till Varberg, måste man naturligtvis besöka Varbergs fästning.


Varberg är känt som en vindsurfing ort för sina härliga vindar,
men vi höll oss kvar på landbacken.


Havet och klipporna är en verklig upplevelse, när man är på västkusten.

Andra dagen kommer vi till Varberg, det är härifrån vi ska åka färja till Grenå. Varberg är helt underbar, och vi får 2 riktiga semesterdagar. Vi bor mitt i turistsmeten, men på en Hallandsgård från 1700-talet där det råder totalt lugn! Gården är inbyggd så hundarna kan vi släppa vind för våg. Till gården hör även en klippt gräsmatta, mellan huset och campingplatsen, hela området är "vårt" och jag passar på att träna lydnad.


Gården är stenbelagd och smyckad med blommor


Saga och Lisen har busat så mycket, så Saga tar sig en tupplur utanför Silversmeden


Saga har semester!


En prydnadsmås på skorstenen! Precis son prydnadsstorken på taket i Sham i Sydtyskland.

2010-07-19

Äntligen har vi semester! Första natten övernattar vi Nora, vi har inga bilder, men det var en underbar plats för Saga och Lisen. Stuga med egen altan, och våra duktiga lydnadshundar kan naturligtvis vara lösa!

2010-07-18

Lena och jag gjorde en jättetrevlig utflykt till Alfta med våra vackra hundar. Vi hade tur med vädret och utställningsresultatet!


Zelda och Lisen borstas fina inför utställningen


Vi fikar!

2010-07-16

Hur höga ambitioner jag än har med lydnadsträningen, blir det liksom inget av när vi är på resa. Det är så fullt upp ändå! Värmen håller i sig, så vi går vår promenad på morgonen innan det blir för varmt, och stannar på Bureplatsen för att träna. Lisen tyckte det var jätteroligt att träna igen efter några dagars semester. Jag har funderat på den här tjocka apporten sen tävlingen i Njurunda. Hur ska jag få henne att vilja ta en tjock apport? Det tog 1,5 år att få henne att hålla fast apporten, och det minsta jag skulle råka misstycka när hon håller den gör att det tar veckor att få henne att ta apportbocken igen. I tisdags morse provade jag i alla fall att slänga iväg den tjocka apporten, ja vi har en sån, fastän den är nästan oanvänd, Lisen var taggad av att träna igen, och till min stora förvåning och förtjusning, hämtade hon den, utan att märka att den var tjock och otymplig. Så nu har vi tränat varje dag, hon kan även ta den sittande vid min sida, så nu hoppas jag det funkar på tävling också. Om det då kommer en liten apport vid nästa tävling, måste det väl bara bli lättare?

Vi tränar lite på rutan varje dag, den ligger framlagd på gräsmattan. Jag ska ta med den på semestern så vi får öva på olika platser. Men det är svårt att få Lisen att fatta, Saga har förstått, men Lisen tvekar ibland. Så jag har tagit fram klickern, som legat nedstoppad i en låda, och läst ett par böcker om klickning. Vi har ju provat klicker förut, men jag har inte varit så förtjust i den. Men nu tror jag faktiskt att den kommer väl till användning, det blir ju så lätt att belöna när hon är framme i rutan med en klicker. Bara ett klick, och jag är flera meter därifrån, så det går mycket lättare med rutan nu. Jag har även haft stor nytta av den runda plattan jag fick av Ann-Katrin på lydnadskursen förra sommaren, den syns även om man har korta ben, när den ligger i gräs som hunnit blivit några cm.

2010-07-14

Vi har haft en jättehärlig semestertripp till Norrbotten, med utställningen i Gällivare som mål. Vägen dit och hem var kantad av underbara naturupplevelser. Norrland är vackert. Vi gav oss iväg torsdagen den 8 juli, och övernattade i Skellefteå. Där besökte vi Bonnbyn, den har jag aldrig varken sett eller hört talas om förut fast vi passerat och besökt Skellefteå så många gånger, men en riktig historievandring blev det.

På väg till Bonnbyn

Bonnbyn är en gammal kyrkby i Skellefteå, där traktens bönder övernattade vid kyrk- och marknadsbesök.

På fredag rastade vi vid Storforsen.

Mäktigt!

Lisen blev BIR på Midnattsolutställningen. Det var bara 3 cottar med, en valp, en hane och så Lisen. Roligt att träffa lite norrlänningar med cottar. Dom var båda riktigt intresserade av rasen, så vi hade en trevlig förmiddag.

På vägen hem hittar vi igen Mamma, Pappa, Essy och Wilma i Malåstrand. Som stugvärden sa, nu hade vi suddat ut en ny vit fläck på kartan.

Väktarna i Malåstrand, mor och dotter kollar alla som kommer hit!

Saga och Lisen badar i den härliga värmen!

Essy badar

Wilma badar alltid!

Pigg och busig blir man av badet!

Saga och Lisen leker tafatt runt stugan

Ha, nu tog jag dig allt!

Efter bad och bus blir alla trötta, och kolla här, så här har dom lagt sig till vila själva, ungefär som när vi tränar platsliggning, dom kan avstånden! Lisen sitter visserligen, men ingen har ju sagt ligg än...

Ja vad ska man säga, övning ger färdighet! Och om ingen övar med oss, får vi väl öva själva!

Wilma vilar ut efter badet.

Sedan var det dags för utflykt till Kristineberg. Men där var det stängt, så det blev mera hundbad och bus.

En härlig grillkväll i sommarvärmen och den ljusa sommarnatten.

Saga var så trött så hon somnade mitt på vägen!

Sista dagen på resan stannar vi och rastar vid en fors i Vindelälven, en av få orörda älvar i Norrland.

Det är så vackert i Norrland! Jag älskar att göra den här resan till Gällivare, det finns så mycket att se på vägen dit och hem, även om det är långa sträckor med skog. Sista stoppet gjorde vi i Strömnäs, där Sarah guidade oss runt bland alla underbara hus och trädgårdar. Jag vet inte varför jag inte fick fram kameran, men vi hade så mycket att prata om, så det får blir nästa gång, för så vackert inredda hus har jag nog aldrig sett. Det var en helt underbar plats på jorden, mitt i Norrlandsskogen!

2010-07-08

Äntligen semester!!! Så här sent på sommaren brukar vi inte börja semestern, men det var ju valpplanerna som förändrade den här sommaren. Dom skulle varit födda nu, men nu blev det inga, så vi drar iväg på lite utställningar och lydnadstävlingar. Idag åker vi till Gällivare, utställning på lördag.

Men först och främst ett JÄTTEGRATTIS till Saga som fyller 5 år idag!

Hipp hipp hurra för Saga!

2010-07-07

Det har blivit så varmt, så i har fått lägga om våra promenadvanor till tidiga mornar. Det blir för varmt mitt på dagen för hundarna. Men mornarna är härliga på berget!

Morgonstund har guld i mund!

Vi stannar naturligtvis på Bure och tränar en stund. Jag har börjat gömma mig ibland, när vi tränar platsliggning. Då blir hundarna alldeles ensamma på Bure! Hoppas ju att vi tar oss vidare till 2:ans lydnadstävling.

Saga apporterar!

Apportering måste vi också träna på!

Lisen har blivit riktigt duktig på 2:ans apportering, hon håller fast apporten tills jag tar den. För ett par veckor sedan slängde hon den framför fötterna på mig sen hon hämtat den.

 

Lisen hinner med att sitta vackert också!

2010-07-03

Hela Norra Berget och våra promenadstigar runt berget står i full blom, och det är så vackert!

Bureplatsen ser ut som den är full med snö igen, men det doftar härligare!

Vilken vacker rabatt!

Vägen upp till Bure är kantad av lupiner

Vad döljer sig bland blommorna?

Blommor överallt!

Motvind!

Det finns t o m ett Gullregnsträd på Bure

 

2010-07-01

Torsdag före midsommar var vi på lydnadstävling i Njurunda. Jag hade varit nervös, sen PM:et kom, för vi var placerade bredvid en rottweiler. Väl framme på tävlingsplatsen blev det i alla fall lottdragning, men med min otroliga tur drar jag lotten bredvid rottweilern ändå. Men en lite gnutta tur hade vi i alla fall när en av de andra deltagarna bytte plats med mig. Hon skulle stå över platsliggningen med sin hund, så då var det ju detsamma för henne vilket startnummer hon fick. Tänk att det finns de som är mer nervös för platsliggningen än mig...Samlingen skulle vara kl 18, men som det ofta blir när 3:an och elit tävlar före 1:an och 2:an drog det ut på tiden. Vid 20-tiden var det äntligen dags för platsliggning. Vi var uppdelade i 2 grupper. Rottisen var i min grupp, och som jag befarade var den inte särskilt stabil. När tävlingsledaren sa åt oss att koppla lös hundarna, drog rottweilern iväg som en avlöning. Visserligen inte mot de andra hundarna, han hade fullt upp med att plocka reda på konerna till rutan som stod kvar efter 2:ans tävling. Domaren sa åt oss att koppla hundarna och gå av plan. Till slut kom rymlingen tillbaka till sin matte, och vi kunde fortsätta utan det ekipaget. Nu slapp jag i alla fall vara nervös, för nu var det bara 3 hundar kvar, Lisen och 2 mycket stabila hundar. Vi hade startnummer 10, och var kvällens sista tävlingsekipage. Lisen som är så kvällstrött när vi sitter hemma i soffan, var helt slut, vid 21 tiden efter all väntan, och prestationen blev därefter. Det som är så synd när man tävlar med en liten hund (förutom platsliggningen bredvid alla stora hundar) är att klubbarna inte har apporter som passar ett litet gap. Jättetjocka apporter funkar inte, när man knappt får in dem i mun. Så Lisen som blivit så duktig med apporteringen, vägrade den tjocka apporten. Synd, för det var inte många poäng som fattades...

Lite tokig är jag allt, för jag hade varit så nervös så jag mådde illa för platsliggningen i Njurunda, men vad gör jag när jag kommer hem? Letar reda på en ny lydnadstävling i sommar! Så nu är det anmält till Kennelklubbens lydnadstävling i samband med utställningen i Ransäter.

2010-06-15

Jag har inte fattat det än, men igår kväll vann jag och Lisen lydnadstävlingen i Timrå! Helt otroligt bland alla duktiga hundar. Jag har aldrig varit på en tävling med så många duktiga ekipage, 11 st var vi som ställde upp i lydnadsklass 1, så konkurrensen var det inget fel på. Jag slapp för första gången vara nervös på platsliggningen. Dels har Lisen blivit så säker själv, och mittemellan Jennys supersnälla Grand Danois och en lika snäll Golden på andra sidan, fanns inget att oroa sig för, det var väldigt skönt att slippa den oron. Ibland på tävlingar känns det ju nästan som jag offrar livet på mina små hundar, när dom ligger bredvid hundar som skulle kunna sluka dom med en enda tugga.

Jag startade som ekipage nr 10, det var mulet men det hade inte regnat sen morgonen. Men innan det var min tur, började det småregna, det blir så besvärligt med dom små korta långhåriga benen i gräset. Men vi hade tur med vädret det kom bara en liten skur, och det blev inte så blött.

Vi fick jättebra betyg på hela tävlingen, 9 p på linförigheten hade jag aldrig kunnat drömma om. Enda missen var egentligen apporteringen. Apporten var för stor och tung för Lisen, men hon tog den, och sen klantade jag till det och tappade den på hennes små tassar.

Gissa om jag blev förvånad när vi väntade på prisutdelningen och vi vann med 182 p. Ja det fanns inte i min vildaste fantasi att vi kunde vinna en lydnadstävling! Fin pokal och veterinärvårdsförsäkring på Folksam!

Vilken fin pokal!

2010-06-09

Igår kväll var vi på Njurunda Brukshundklubb på deras tisdagsträning. Några andra tappra själar var också där och tränade i duggregnet. Det ända som var bra med regnet var att det var inte så mycket myggor, man stod nästa ut, utan myggmedel. Lisen var jätteduktig och gjorde allt rätt. Vi var 4 stycken som skulle träna platsliggning. Det var nästan så många störningar man kan tänka sig. Lisen låg bredvid en schäfer (en ras som har skrämt henne så), jag bad instruktören att gå framför de liggande hundarna, det var massor med blodsugande mygg, och dessutom drog ett motorljud i gång med dunder och brak, och Lilla Lisen låg alldeles stilla. Fantastiskt! Sedan bad jag en tjej att hon skulle kommendera oss, eftersom Lisen är så störd av människor som tittar på henne i momenten. Speciellt på läggandet under gång, är det otrevligt om nån tittar på henne, men hon klarade det med. Det är i Njurunda vi ska tävla nästa gång. Jättekul att komma ut och tävla igen, men jag hade hellre varit hemma och väntat på valpar!

2010-06-04

Igår kollade vi Lisen med ultraljud. Det var tyvärr inga valpar i magen. Vilken saknad man känner, det går fort att skaffa sig förhoppningar. Hela familjen var lite deppig igår, även Lisen, för om jag är ledsen är Lisen ledsen. Vi ska kolla en gång till nästa vecka, men det är väl för mycket att hoppas på att vi får se några valpar då. Vi kommer att prova att para henne en gång till, så förhoppningsvis går det bättre nästa löp.

Efter veterinärbesöket följde Saga och Lisen med till Näset för att mäta en ponny. Vi åkte i god tid för att hinna ta en promenad också. Det var så varmt så hundarna fick bada i sjön efter promenaden. Sedan blev dom skitiga vill jag lova. Lisen hann med att skita ner hela framsätet medan dom väntade på att jag mätte ponnyn. Men sen var det dags att träffa alla hundar på Näset. Saga är uppvuxen med småvovvarna på Näset, så hon älskar att komma dit. Dagny och hon är lika gamla, och dom blir så glada när dom träffas.

2010-06-02

Ikväll hade vi sista gången på uppfödarutbildningen. Vi firade genom att grilla hos Fia, och sedan äta 2 olika sorters till efterrätt! Vi har fikat gott hela våren, och jag har lärt mig massor av de böcker vi läst och de diskussioner vi haft. Förhoppningsvis kan vi ha någon reunion, om någon blir med valpar!