Dagbok Juni-december 2009

Startsida Dagbok 2008 Dagbok jan - maj 2009 Dagbok 2010 Saga Lisen Nyheter Bildspel Rasstandard Länkar

2009-12-24

Saga älskar verkligen julafton! Hon lever sig in i julklappsutdelningen, hon vill ha alla julklappar!

Saga och Lisen med sina julklappar

John bär omkring på lilla Wilma

GOD  JUL!

Det var lagom mycket snö på julafton, nu har det kommit för mycket!

2009-12-13

Lisen gillar vår hytt på båten

Bus i sängen

På hotellrummet i Helsingfors

Nordisk Vinnarutställning 20009-12-13

En hel vargflock i ringen före cottarna

Championtikar finsk vinnare 2009-12-12

Nordisk vinnare, med en fransk domare som bara pratade franska. Men som fransman är man ju bra på att gestikulera, så jag förstod en del av vad han sa, men Madde ska få hjälpa till att översätta kritiken. Det var ju roligt med en fransman som domare, för det har vi aldrig träffat på tidigare, nu när vi har en fransk ras, även om vi inte kunde förstå allt han sa. Lite udda bedömning av de 10 championtikarna. Man brukar ju få gå ut från ringen när domaren har bestämt vilka som får vara kvar. Men alla fick stanna kvar tills han var klar med placeringarna.

 I våran ring började bedömningen med 8 stycken varghundar. Rasen kommer från Tyskland, och jag tror den är förbjuden här, men tydligen inte i Finland. De såg precis ut som vargar. De var vansinnigt rädda för allting och försökte slita sig åt alla håll, när inte det gick kastade sig flera av dem platt ner på magen. Inne i ringen fick dom släpas fram. Domaren var snäll och hjälpsam så dom fick försöka gå åt olika håll, men varghundarna ville helst krypa genom skinnet så det ut som. Jag har fotograferat dem så bilder kommer snart.

Det har varit en otroligt lärorik och spännande helg på många sätt. Vi har tittat extra noga på hanhundarna eftersom vi bestämt oss för att para Lisen så snart det är möjligt. Vi har nästan bestämt oss för vilken hane det ska bli också.

Hemresan gick också bra, förutom att Saga blev livrädd igen, för smällandet på båten som lät som gevärsskott. Båda kunde hålla tätt denna natt på båten, Lisen sov som en stock, värre var det för Saga som låg hopkrupen mellan våra kuddar och hässjade mest hela natten.

2009-12-12

Finsk vinnare i Helsingfors. Lisen fick fin kritik av domaren men ingen placering. Det var stenhård konkurrens bland de 44 cotonerna. Det var 8 championtikar, bl a årets världsvinnare var med. De framgångsrikaste kennlarna från Finland och en kennel från Nederländerna var där, och tog hem de flesta priserna. Deras cotoner var fantastiskt vackra.

2009-12-11

Så har vi varit en helg i Finland. Vi åkte med Viking Line på torsdag kväll den 10 december. Båten gick från hamnen inne i stan, så det var kämpigt att ta sig dit när vi kom samtidigt som Nobelfestligheterna drog igång i Stockholm. Vi var i god tid så vi behövde inte stressa i alla fall. Det var tur, för det tog en kvart att få hundarna att kissa på asfalten i hamnen, vilket var det enda alternativet i väntan på båten, och det var viktigt att få det gjort med en så lång resa framför oss. Båten lämnade hamnen 20,10 och kom fram i Åbo 7,30 finsk tid. Resan gick bra, men det hände en liten olycka på överkastet, som låg på golvet i en hög. Lisen var väldigt olycklig efteråt och grät högljutt så jag vaknade och fick lyfta upp henne i sängen igen. Den som hon hoppade så lätt upp i själv. Saga blev rädd för smällarna som kom från båten, det lät som någon sköt, så hennes resa blev inte så behaglig. Vi kom fram till ett kolsvart Åbo med snöglop i luften. Vi hittade en liten stadspark där vi kunde rasta hundarna innan vi for vidare till Helsingfors. Det låg snö hela vägen till huvudstaden. Inne i stan fanns däremot ingen snö, så hundarna blev kolsvarta efter vår timmeslånga promenad runt en liten sjö utanför hotellet. Vi bodde mitt i stan, så vi promenerade runt många ståtliga byggnader och såg även riksdagshuset på lite avstånd. Efter promenaden var det blötläggning av hundtassar, tur det fanns badkar på rummet.

 

2009-12-02

Veterinärhuset på Södra Berget bjöd på en föreläsning om ektoparasiter på hund. Först fick vi följa med på rundvandring i deras stora lokaler och sedan blev vi bjudna på fika före föreläsningen. Att det finns så mycket parasiter en hund kan drabbas av hade jag inte den blekaste aning om. Men det kan ju vara bra att veta omifallatt hundarna blir drabbade av diverse kryp. Det "roligaste" föreläsaren veterinär Ulla Petersson berättade om, var när en boxerägare ringde till henne och sa att hennes hund måste behandlas mot noskvalster. Hur vet du att det är noskvalster om ingen har undersökt hunden undrade Ulla? Jo sa boxerägaren. när hon ligger framför brasan kommer krypen vandrande ur näsan!

2009-12-01

Efter en månad, hela november i regn och rusk och +plusgrader, lyser helt plötsligt solen och det är 2 minusgrader när vi ger oss ut på promenad! Helt underbart att se solen och för första gången på en månad slippa tvätta hundarna efter promenaden. Dom var lika rena när vi kom hem som innan vi gick ut, dubbel lycka!

Saga och julbocken på Norra 2009-12-01

Lisen och Saga på Norra i en underbar decembersol!

 

Kan det bli mer julstämning? Lisen och Saga utanför kyrkan på Norra.

2009-11-19

Jag älskar att fotografera, men helst i sol, och inte i regn. Madde och jag som hade bestämt att det hade blivit vinter i fredags. Men nu är det ju bara regn och dimma varje dag, så jag beslutade mig för att ta några kort på hundarna i dimman, för att föreviga detta eländiga väder i höst. För att inte tala om den förlorade utsikten från berget! Det blev inte så tokiga kort, och det blev en spännande promenad, med rådjursspårning på slutet!

Norra Berget med icke-utsikt!

Lisen på kanten av berget! Bakom berget ingenting, bara dimma!

Saga i spökskogen!

Vi såg faktiskt 2 spöken!

Bureplatsen i dimma!

Men där är lika kul ändå! Ju sämre väder desto busigare hundar!

Vem där?

Ett rådjur!

Som flyr när han får se oss!

Lisen ger sig iväg efter... Men lyckas inte fånga något byte.

Nu går vi hem igen!

Efter duschen busar vi igen! Bus, bus, bus...

Härligt att skita ner sig, men underbart att vara ren igen!

2009-11-12

Igår var det instruktör på plats på träningen på klubben. Det blev platsliggning, och jag backade några steg i träningen, och stod 5 meter från Lisen, och hon låg alldeles stilla i 3 minuter. Sedan bad jag instruktören att kommendera läggande under gång, och riktigt "glo" på Lisen. Jag ville att vi skulle börja med en tävlingsmässig kommendering för att se hur hon betedde sig, och tro det eller ej, Lisen la sig på första försöket. Sedan upprepade vi 2 gånger, och hon la sig då med. Visserligen tittade hon bort från "tävlingsledaren" och la sig lite snett bort från hennes håll, men såna smällar får vi ta bara hon kan lägga sig, när någon tittar på henne.

Lena kom också till träningen med Zelda, oj vilka stora ögon Lisen gjorde när hon fick se en liten hund som såg ut precis som henne! Jätteroligt för det är ju nästan bara stora hundar på onsdagsträningarna. Vi tränade lite kontaktövningar, och snart hade alla andra som var där åkt hem, det var bara Mamma och Pappa och Lena och jag kvar med våra hundar. Då gick vi till agilitydelen av planen och lekte med hundarna. Lena och jag stannade och pratade en stund, när det var bara vi kvar, och då drog Zelda igång världens lek med Lisen, oj vad dom busade! Lisen jagade Zelda runt runt runt...Vad dom hade kul i nysnön som fallit under kvällen! Nästa onsdag måste Saga följa med och leka.

2009-11-06

Igår snö idag tö.

Det var längesen jag var ute och gick med hundarna i sådan blöta som idag. Hos oss var all snö borta, men på Norra låg blötsnön och vattenpölarna om vartannat. Jag har just ringt till Timrå Brukshundklubb och strukit oss från morgondagens tävlingar. Jag vill inte att Lisen ska ligga i nån blöta. Förresten lär hon knappast ligga stilla, men blöt lär hon bli.

 

Vi och hundarna hade i alla fall roligt när vi var och tränade i nysnön på Timrå Brukshundklubb!

2009-11-05

Inte blev det mycket till störningsträning på klubben igår för det var inga instruktörer där. Nästan inga andra heller för den delen. Det var så ruggigt väder, så jag förstår att ingen ville åka dit. Det regnade av och till under kvällen och var så där riktigt mörkt och ruskigt kallt. Det var 3 tjejer på planen och tränade när vi kom, men dom hade nästan tränat färdigt. Jag hann i alla fall få lite hjälp med kommenderingen av läggandet under gång, av en gammal kurskamrat. Efter ett par försök la sig Lisen jättefint, men hon har mest uppmärksamhet på andra runt omkring sig. Så när vi skulle träna platsliggning var det bara Lisen, Wilma och Essy kvar. Lisen klev upp en gång ändå, det är som hon har bestämt sig för att prova att kliva upp en gång. Det lär väl bli samma visa när vi tävlar på lördag.

Idag har första snön kommit , det ligger lite vitt puder på backen. Vi har blivit lovade mer, så vädrets makter få väl avgöra om vi far till Timrå på lördag.

2009-11-02

Igår startade jag Lisen i Lydnadsklass 1 i Njurunda. Ett jättehärligt höstväder, 4 grader varmt och strålande solsken. Det var 7 anmälda till klassen, men efter 4 strykningar var vi bara 3 kvar. Lisen, Wilma och en jaktlabb, som var 2 år och tävlade i högre bruks. Snäll kille som kikade lite på Lisen för platsliggningen, för han hade aldrig träffat en sån liten vit tjej förut. Vi drog startnummer 2. Men med den lilla skaran av hundar skulle det inte vara något problem. Problemet blev istället domaren som stod mellan oss och hundarna, Lisen blev mycket misstänksam, och tog det säkra före det osäkra, att komma smygande till mig. Så lätt försvann 30 p. Resten av momenten gick bra, förutom läggandet under gång, hon lägger sig inte om det står människor och glor på henne, som domare och tävlingsledare ju brukar göra när det är tävling... Vi får fortsätta att träna med störning, hon kan ju allt, gör allt rätt jämt på träning, så helt klart är det mycket störning som måste till på träningen. Annars var jag jättenöjd med Lisen, vi fick poäng för första gången på apporteringen! Nu hade vi otur att få en apport som mer än dubbelt så tjock som den vi normalt tränar med. Både Saga och Lisen tycker en sån apport är för stor för deras små munnar, men hon tog den med tvekan och släppte den precis så jag missade att fånga den. Jag har en sån apport hemma och den har Lisen inte tagit än, hon har ju bara kunnat det här momentet ett par veckor, så det var ju fantastiskt att hon tog apporten. I sista momentet fick vi vår första 10 poängare (förutom paltsliggning och tandvisning), på hoppet, perfekt ingång efter hoppet! 123,p och en 3:e placering, eftersom vi bara var 3 startande, fin pokal och leksak till Lisen (som hon lekte hela em med). Jaktlabben vann på 192 p, och vann därmed också vandringspriset på tävlingen, som var för alla klasser.

2009-10-31

Idag när vi passerade Bureplatsen på promenaden, passade vi på att träna momenten en sista gång inför tävlingen imorgon, det gick perfekt,  även apporteringen...Nu är det bara att hoppas att allt går bra i morgon också.

Igår var Madde med när vi tränade hundarna på klubben. Kul hade vi, och skitiga var hundarna när vi kom hem. Lisen blev ganska stollig ett tag för jag hade tagit med mig roligaste leksaken, den lämnar vi hemma imorgon. När vi hade lagt in den roliga kaninen i bilen, gick träningen mycket bättre. Saga kunde också ligga stilla på platsliggningen på det våta gruset, det var bara + 1 grad ute.

Madde och Saga tränar rutan

Blir det extra poäng om jag sitter så här fint?

Lite roligt agility efter lydnadsträningen

Puh vad jobbigt!

Jag passar på att vila här en stund

Här har Saga gömt Wilmas boll i tunneln...

Wilma på balansen

Essy tränar också

2009-10-29

Igår var jag till klubben och tränade med Lisen för första gången i höst. Jag blev så glad när det var -1 grad när vi kom dit. Äntligen skulle Lisen vara torr när vi åkte hem, det har varit mycket duschande senaste veckan. Så fort vi har tagit en promenad har det varit raka vägen till duschen när vi kommit hem. Lisen var lite misstänksam mot de andra hundarna när hon kom dit, och hade lite svårt med koncentrationen, men det gick över efter en stund. T o m så mycket att hon tänkte hjälpa till när 2 stora svarta hundar rök ihop om en boll, men det löste sig genom att kvällens instruktör hjälpte till istället.

Lisen låg alldeles stilla på platsliggningen, och klarade att ligga stilla tills jag sa sitt. Ibland har hon lite bråttom att sätta sig upp när jag kommer tillbaka. Vi har tränat hela veckan, både ute och inne att hon inte ska sätta sig när jag kommer tillbaka efter ställandet under gång, och det klarade hon också ikväll. Det som inte är bra nu är ingångarna, för antingen hoppar hon upp mot mig eller så sätter hon sig snett en bit ifrån mig. Det får vi fortsätta träna i vinter för det hinner vi knappast få till innan söndag. Hur som helst gick träningen jättebra, med störningen av andra hundar.

Undrar vad Lisen drömde om i natt? För småbenen sprang och hon voffade, skällde och morrade. Lisen sover alltid i våran säng.

2009-10-25

Lisens kullsyster Mayaroz Marie Antoinette blev Norsk Champion och BIM igår, idag fick hon Cacib och blev BIM på den internationella utställningen i Tromsö. Ett jättegrattis till henne!

Lisen i mitten och systrarna bredvid henne

2009-10-24

Vi vaknade idag till snöblandat regn, och Saga var anmäld till lydnadstävling i Matfors. Saga tänkte inte ens följa med ut till bilen, hon hade krupit längst in i en bur och lagt sig. Vi gav oss iväg i alla fall. När hundarna kissat när vi kom fram, var dom dyblöta, så in i bilen igen, men det hjälpte inte. Jag satte mig i bilen och rullade in Saga i en filt, hon frös så hon skakade. Då bestämde jag mig för att stryka från tävlingen och ta en promenad istället. Det var uppskattat av Saga och Lisen, som var jättepigga och busiga. Sedan tränade jag Lisen, hon frös inte, och la sig snällt i blötan. Saga vägrade att lägga sig, hon blir så kall om magen och fryser så hemskt, så hon slapp. 

Lisen var riktigt duktig idag, när vi skulle gå till bilen, vi gick på en liten smal grusväg, så stod det en karl med en argsint schäfer stilla på vägen. Den argsinta schäfern skällde på Saga och Lisen i högan sky, och gjorde så stora utfall den kunde mot oss i sitt korta koppel. Jag såg världens chans att träna Lisen i att behålla sitt lugn, så vi stannade mitt emot schäfern, och tro det eller ej, Lisen behöll hela sin uppmärksamhet på mig, sa ingenting, och skötte sig exemplariskt. Saga bryr sig inte om sådana där hundar som skäller och lever rövare, så henne kan man ju lugnt vända ryggen till, och koncentrera sig på Lisen. Där ser man, träning lönar sig.

Vi grattar Linnea och Lilly som klarade sitt första 1:a pris idag, och Mamma och Wilma som fick ett andra pris, trots att hon inte la sig på läggandet under gång.

När vi kom hem, var det bara att ta in hundarna i duschen för underredsbehandling, det känns nästan som dom aldrig ska bli rena igen efter en sån här blöt dag. Men vatten, schampo och balsam, och hårfön så är dom som nya igen. När jag varit sjuk och inte kunnat gå ut har vi tränat mycket apportering, så Lisen kan nästan apportering nu. Vi har lekt och lekt och lekt med apporten, så Lisen tycker den är rolig nu, hon som avskydde den som pesten för ett par månader sen. Nu får vi ligga i hårdträning i veckan, för på söndag ska Lisen tävla i Njurunda.


Lisen tränar apportering på Bureplatsen

 

2009-10-22

Julienne

 

Idag dog Mammas och Pappas älskade Julienne. Hon blev 15 år och 8 månader. Hon levde ett långt och lyckligt liv, ändå är livet så kort för en hund. Jullan var en underbar och vacker liten taxtik. Hon var lagom lydig, kunde gå lös i skogen jämt, fast hon var en duktig jakthund, viltspårchampion blev hon redan i unga år. Dessutom var hon svensk, norsk, finsk, nordisk och internationell utställningschampion. Hon hade nog blivit champion till det land hon kommit till, så vacker var hon. Jullan du kommer alltid att finnas i våra tankar. Vila i frid.

Vi tänder ljus och tänker på dig Julienne

2009-10-20

Åsa och jag var på föreläsning med Catharina Linde Forsberg, Sveriges duktigaste veterinär på insemination och fruktsamhet. Hon är den endar veterinären i Sverige som inseminerar fryst sperma. En otroligt intressant föreläsning som Agria ordnade. Catharina var duktig i ämnet och som föreläsare. Hennes forskning angående fruktsamhet var spännande att ta del av.

        Kvällen handlade bland annat om: 

  • nya forskningresultat angående årstidens och tikens ålders inverkan på fruktsamheten,
  • hur du kan ta reda på bästa parningsdag,
  • fruktsamhet hos hanhund,
  • att importera och exportera sperma.

 

2009-10-19

Det blir ingen avslutning för Lisen och mig på freestylekursen ikväll. Men å andra sidan får man väl vara glad att man är uppe ur sängen efter en vecka med lunginflammation. Skulle tro att jag haft svininfluensan också, den drog ju med sig lunginflammation. Hundarna och jag vilar oss i form, dom har i alla fall varit ute på promenad i helgen, det har inte jag. Missade freestyletävlingen i lördags också, och lydnadstävlingarna där jag skulle hjälpt till igår. På lördag har jag anmält Saga till lydnad i Matfors, får se om jag är i form till dess. Jag längtar efter att gå ut på promenad igen. Man saknar det så mycket så det är inte klokt, man tänker inte på det när man är frisk och går varenda dag. Skönt att slippa vara sängliggande i alla fall. Lisen har legat bredvid mig i sängen hela tiden, och Saga har vaktat huset, på gott och ont. Jag har ju inte kunnat säga till att hon ska vara tyst, så jag har lyssnat på mycket skällande, för jag har helt enkelt inte kunnat kliva upp, inte ens orkat ropa tyst åt henne. Saga tar sitt kall på fullaste allvar, hon är vår stora vakthund.

Jag hittade igen han Coton De Tulear hunden som blivit världsvinnare i år; Multichampion Kimani Cattledrivers Castle, och han är släkt med Lisen på mammas sida! Undrar vilken tik som blev världsvinnare i år?

2009-10-07

Igår eftermiddag tränade vi tillsammans med freestylegänget på Matfors Brukshundklubb. Solen sken och det var jättehärligt höstväder. Lisen fick vänta i bilen, för jag tänkte träna Saga först. Jag har anmält henne till lydnaden i Matfors den 24/10, så det passade jättebra att träna här idag. Linnea hade med sig sin gulliga lilla kelpievalp, så det blev mycket bus. Saga lekte med valpen och sprang runt och hade så roligt. Kul för henne att vara med och ha roligt, för det har blivit att jag åkt och tränat väldigt mycket ensam med Lisen i sommar. Efter leken gick vi in och fikade och planerade lite. Jag ska inte tävla med Lisen den 17/10 i freestyle. Vi hinner inte bli färdiga, det har varit för mycket utställning, utlandsresa, osv i höst för att vi ska ha hunnit träna. Men det behövs ju folk som hjälper till på tävlingen också. Lisen var också med in och fikade, sedan fick hon vänta i bilen medan jag tränade med Saga.

Platsliggningen med Saga gick jättebra, hon låg ensam på plats, med det var ganska mycket störning av andra människor och hundar runt omkring oss. Läggandet, inkallningen och hoppet gick också jättebra, Saga har otroligt fina ingångar, som ofta har gett oss 10 poäng på inkallningen och hoppet. Ställandet var det si och så med, ibland la hon sig och ibland satte hon sig. När hon väl stod, kom hon emot mig. Så vi fick träna en bra stund innan det blev ett bra och stadigt ställande. Sen började jag lära henne slalom, det var Annette som frågade varför jag inte tränar freestyle med henne, ja det kan man ju fråga sig. Saga har ju besvärligt med sina bakknän, men moment som slalom och lite andra saker ska vi nog kunna träna in.

Jag tränade ettans program med Lisen också, för jag funderar på att anmäla henne till Njurunda den 1/11. Det gick jättebra, även platsliggningen. Synd bara att jag glömt apporten hemma. Sen körde vi genom freestyleprogrammet, det gick betydligt bättre än i går kväll, men det finns mycket att slipa på än. Annette tyckte jag skulle fortsätta att träna delmomenten för sig, och tipsade också lite om koreografi och avslut.

Vilken tur vi hade med vädret igår på dagen, för på kvällen vräkte regnet ner. Idag skiner solen igen. Vi gick en lång härlig promenad på Norra, och tränade apportering på Bureplatsen. Tom Lisen klarade ettans apportering, dvs att sitta stilla och hålla apporten tills jag tar den av henne. Annars tar hon den, och släpper den i backen efter 2 sek. Innan vi gick från Bure träffade vi en Chihuahua pappa med dotter, som Saga och Lisen lekte med. Valpen blev lite förskräckt, men Chihuahua killen blev så förtjust i Saga och Lisen, så jag trodde nästan han skulle följa med oss hem.

2009-09-23

Igår kom John, Madde och 2 nybadade väldoftande och jätteglada vovvar och hämtade oss på tågstationen kl 22,00. Jättemysigt! Underbart att komma hem till Saga och Lisen (och John och Madde förstås) igen. Lätt att sticka iväg en vecka när man har en underbar dotter och en underbar son, som tar hand om allt hemma, inklusive vovvar! Veckan på Sicilien har varit lärande (skattekurs) och spännande! Det fanns mycket att se, men vi hade ju bara en och en halv ledig dag, men lite hann vi med i alla fall, som Cefalú, vilken underbar medeltidsstad. Vi har förstås hunnit solat och badat idet härliga Medelhavet också. 

Lisen, Saga och jag har tagit en uppfriskande promenad runt Norra idag, den behövde vi alla 3. Saga var så glad när vi gav oss iväg att hon skrattade. Hon har ett speciellt uttryck som ser ut som hon skrattar när hon blir så där jätteglad. Nu är det bara 1 och en halv dag kvar innan det bär iväg till Åland på hundutställning. Tur att båda vovvarna ska med när vi packar väskorna igen.

2009-09-14

Igår skulle jag och Linnea snickra ihop ett program till mig, då ringer Linnea och säger att Tina vill vara med och träna. Vad underbart, vi var inne hos Tina och tränade i hennes otroligt fina träningslokal, som hon har i samma byggnad som hunddagiset i Nacksta. Jätteskönt att träna inomhus i värmen, även om dagarna är soliga och fina, så tränger sig kylan och mörkret på redan vid 20 tiden på kvällen. 20,30 gav jag upp, eftersom vi ska resa till Sicilien idag, men då tog de andra tjejerna en kaffepaus för att orka en stund till.

Det tog inte lång stund för Linnea att sätta ihop ett program till mig och Lisen. Jag ska ta med mig det till skattekursen, och varva inlärningen av skatter med mitt freestyleprogram. Längtar redan efter hundarna, fast jag inte åkt än, men dom kommer att ha det så bra hemma här med John Madde och Stoffe. Idag får det bli en riktig lång promenad i det härliga solskenet.

2009-09-11

Igår när vi kikade i Hundsport som kom med posten igår, fick jag se Lisen och mig på bild från utställningen i Svenstavik när vi blev BIG-4. Det var även en finsk coton hane med på bild som blivit BIG 3 i Gällivare i sommar. Det var jätteroligt att det kom med 2 cottar i tidningen från utställningarna, för jag tror bara det är den finska hanens och Lisens 2 BIG placeringar, hittills i år.

2009-09-09

Hon gjorde det igen! Ja det är helt otroligt! Sedan Lisen blev champion i juni, har hon som sämst blivit BIM på utställning. Och BIM är ju inte så dåligt. 8 BIR, 3 BIM, 6 CACIB, SUCH och NUCH så här långt i år. Vi hade tur med vädret i Högbo. Det är en otroligt vacker plats, med massor av byggnader och vacker parkmark, man vill stanna och utforska stället någon gång då det inte är utställning.

På lördagen var det SDHK (Svenska Dvärghundsklubben) som hade utställning. Zingo (Sagas helbror, men lite äldre) vann idag, och Lisen blev BIM. Lisen var helt suveränt duktig idag. Kanske för att vi stod och pratade med Linda från Uppfödarutbildningen så länge, så att hon hann glömma både Mats och Saga. Lisen var helt fokuserad på mig, och gick som om vi vore på en lydnadstävling, med full kontakt med mig.

På söndagen var det internationell utställning anordnad av Gästriklands Kennelklubb. Ringen låg mellan några byggnader och ett stängsel, så det var ganska trångt runt ringen. Det enda Lisen hade i huvudet var att hålla koll på vad Mats gjorde, (som sprang runt med kameran) men Lisen lyckades hitta igen honom hela tiden. På något vis fick vi väl till det någorlunda, för idag vann Lisen och blev BIR! Men även om hon är ofokuserad på mig så har hon ett helt underbart trav, som hon kan hålla igång hur länge som helst, och snabbt travar hon. Vi var färdiga i ringen klockan 10,30, och då är det bara att vänta på att klockan ska slå 15,00 då det är dags för stora ringen. Inte lätt att slå sig fram där, när domaren gillar pudlar! Av fem placeringar, knep pudlarna 3! Däremot kan vi gratta Lena som ställde upp i parklass med Zorro och Zelda, och slutade på en hedrande 4:e plats!


Tikar med CK Högbo Bruk 2009-09-09

 

2009-08-31

Ikväll börjar våran efterlängtade freestyle kurs fortsättning på Sundsvalls Brukshundklubb!

2009-08-30

Lydnadstävling med Lisen på Sundsvalls Brukshundklubb och ett nytt 3:e pris. Första pris verkar helt omöjligt i år. Idag låg Lisen stilla på platsliggningen, trots att hunden bredvid klev upp och ställde sig mitt på plan och nosade runt. Visserligen en liten hund som Lisen känner, men det var duktigt gjort ändå, så osäker som hon har varit i sommar med att ligga stilla. Jaha då klarade vi det, då var det förstås inte mycket mer som fungerade. Linförigheten är jag nöjd med, där fick vi 7 poäng, men sen gick Lisen in i en liten bubbla, funderade nog mest på vad domaren och skrivaren gjorde i det lilla skjulet. För där blev hon sittande och funderade när jag startade både på läggande och ställande under gång. Ibland funderar jag på att ge upp, men skam den som ger sig, vi försöker nog ett tag till. Saga och Lisen är ju ändå bäst i Sverige av alla cotoner (för det är ingen mer som har tävlat i lydnad i år).

2009-08-10

Madeleine har rest till Kos, på bartenderkurs, hon åkte i fredags direkt efter sommarjobbet. Nu har vi pratat med varandra på Skype! Det gick ganska bra, först fick jag inte till ljudet, men John fixade det. Sen kunde vi prata en stund, Madde har fri internet på stranden! På hotellet finns inte internet, så det blir att prata och blogga från strandbaren. Allt funkade bra tills jag lyfte upp Lisen på skrivbordet för att Madde skulle se henne, för då tror jag hon kom åt nån knapp, för då försvann videon och Madde kunde inte se oss längre. Härligt att höra att allt var bra i alla fall! Toppenväder hade hon förstås också.

I dag såg vi en huggorm på promenaden! Den största jag någonsin sett! Minst 1 meter lång!!! Vi var på grusvägen upp mot Bureplatsen, där vi tränar hundarna.Tur att Mats gick först och fick se den, Lisen var strax bakom honom, jag skrek då så högt att Lisen la sig platt ner på backen så rädd blev hon (för mig alltså), så Mats kunde lyfta upp henne. Saga kom strax bakom mig, så jag kunde gå tillbaka och lyfta henne. Ormen vände sig om och stirrade på oss, innan den ringlade in i skogen. Man får lite ormskräck efteråt, men det var längesen vi såg en orm nu, men dom finns ju där, tur att hundarna går så nära oss, och inte springer runt i skogen.

2009-08-08

Lisen, Saga och jag åkte med Mamma och Pappa till Hudiksvall på lydnadstävlingar. Jag kände mig ganska nervös inför tävlingen med Lisen, eftersom hon börjat resa sig på träningarna på platsliggningen. Hon går ingenstans men sätter sig upp. Mest är jag nervös över vad de andra hundarna kan hitta på, alla hundar är faktiskt inte snälla, även om dom flesta är det. Idag gjorde hon något som hon aldrig gjort förut, för innan jag vänt mig om kom hon i full galopp mot mig, och det har aldrig inträffat förut. Men hon var konstig direkt när vi kommit fram där hon skulle ligga, för hon började rulla sig i gräset som bara den, och det gör hon nästan aldrig! Sen kastade hon sig i backen så jag fick lyfta upp henne, ja det mesta blev tok! Jag bestämde mig för att fortsätta tävlingen för det kändes som det var sista gången jag tävlade med henne. Det gick förvånansvärt bra! 134,5 poäng, så hade hon legat stilla och fått 30 poäng på platsliggningen så hade vi haft vårt första pris! Skam den som ger sig, det är bara att fortsätta att träna, för det blir nog mer tävlingar framöver! Det var jättevarmt ute, 23 grader i skuggan, och solen gassade över lydnadsplanen, men Lisen utförde alla moment, utom apporteringen som hon inte kan än!

Mamma och Wilma var jätteduktiga och kom på tredje plats av sju hundar och tog ett 2:a pris!

Wilma tävlar i Hudiksvall 2009-08-08

2009-08-07

Det har inte blivit mycket dagbok i sommar, inte för att vi inte har gjort något, utan tvärt om, känns det inte som det har funnits så mycket tid till datorn, men nu är semestern slut, och man är inte ute lika mycket på kvällarna, så det blir lite mer tid till att skriva nu.

2009-06-19

Idag hjälpte jag till för första gången på en lydnadstävling. Jag var skrivare åt domaren i alla 4 klasser, Lydnadsklass 1 - elit. Det var jätteroligt att se alla ekipage, för nu var jag riktigt koncentrerad under hela tävlingen i mitt tittande. När jag är på tävling själv, fokuserar jag på det jag ska göra själv, tävla alltså, så jag har ingen koncentration att titta på någon annan. Något som jag kommer att titta på, på framtida tävlingar är linförigheten, så man ser ungefär hur man blir kommenderad. Det märktes så tydligt när föraren bara aningen tvekade på vad som var höger eller vänster, och då blir hunden genast osäker. Det här tänker man ju inte på när man går själv. Jätteroligt var det ialla fall att få möjlighet att sitta med på en hel tävling, och sedan prata lite hund och fika efteråt, innan det bar iväg hem för midsommarfirande. Det var inte riktigt så kallt som jag trodde det skulle bli heller, kanske kändes det varmt, för jag var klädd i långkalsonger, regnbyxor, gummistövlar och regnjacka. Täckvästen behövde jag aldrig ta på mig, men den var skön att sitta på.

2009-06-14

Vi hann att packa in möblerna i släpvagnen, innan regnet började ösa ner. Och så städa det allra sista. Lisen skulle bedömas som allra sista hund i ringen idag, nr 81, så vi behövde inte vara så tidiga till utställningen. Men när lägenheten var helt tom och utstädad kl 10,00 var det bara att ge sig iväg. Regnet fortsatte ösa ner med olika intensitet, ibland verkade det sluta för att ta om igen. Med en cotte i blött gräs, spelar det nästan ingen roll om det har slutat att regna, för blötan sugs upp i hela pälsen. Vi träffade Johanna från uppfödarutbildningen, som var där med sin fina championtik Chanel. Hon och hennes mamma hade inget tält, så dom fick campa med oss. Till slut var hela tältet fyllt med scappendoes, då vårat tält var mitt framför ringen, och regnet vräkte ner. Saga bara myste i Mats knä med allt främmande, Lisen var inte lika glad, så hon fick sitta i buren och vänta på att bli kammad inför bedömningen.

När det blev cottarnas tur i ringen, var det ett par som inte dök upp. Regnet fortsatte att ösa ner, och den rådiga ringsekreteraren beslöt att vi kunde sätta in bedömningsbordet i Lena och Johans tält, vilket vi alla förstås var mycket tacksamma för. Det är ju inte så roligt med cottepälsen i ösregnet.

Vi har i alla fall tak över huvudet i bedömningen av exteriören.

Springa med hundarna i regnet behövde vi inte göra förrän i konkurensen. Alla 3 tikar fick CK.

Här har Lisen fått sitt sista cert och det efterlängtade championatet!

Domare Zorica Salijevic

 Mayaroz Marguerite De Navarre (Lisen) BIR

Zinnycots Hero of Tango (Zorro) BIM

2009-06-13

Internationell utställning i Vännäs, domare Kerstin Nilsson från Danmark. Lisen har fått ett cert av henne förut, men idag gick certert till en juniortik, och därför fick vi CACIB när vi kom 2:a i tik klassen.

Lisen och jag kollar in bedömningen av hanhundarna.

Lisen och jag i ringen

Vi bedöms i kategorin bästa tik. Lisen blir 2:a, med CACIB bakom juniortiken på bilden som blir 1:a med cert.

Hem till lägenheten och fortsätta städa och packa. Sedan tillbaka och flytta tältet till rätt ring. Vi gick på en kvällspromenad genom byn, och det hade regnat lite, så ner med Lisen i badkaret igen.

2009-06-12

Vi åker till Vännäs för dubbelutställningen, kallt hemma, ca 13 grader, men när vi kommer till Vännäs är det 19 grader varmt på kvällen. Vi börjar städa Johns lägenhet som han har bott i, i 2 år medan han har gått på skola i Vännäs. En trerummare, så det lär ju ta några timmar. Lisen måste ju också badas inför utställningen i morgon, och tältet har vi varit och satt upp på utställningsplatsen. Gräsmattan var stenhård, men som tur var fick vi låna en gummihammare från de som satte upp granntältet, vi måste köpa en sån i morgon.

2009-06-11

Madeleine har tagit studenten, hon fick även ett stipendium för goda studieresultat. Det delades ut totalt 40 stipendier till studenterna på Sundsvalls Kommuns gymnasieskolor, så det var otroligt bra jobbat!

 

2009-06-06

När jag och Mats passerade Hemköp i stan, då vi var på väg till Medvind, för båttur och middag med hans arbetskamrater, såg vi en Coton De Tuléar fastbunden alldeles ensam utanför Hemköp. Vad ledsen jag blir, när man tänker på hur lätt det är att stjäla en sådan liten hund, jag fattar inte hur ägarna vågar lämna en hund ensam utanför en affär i stan.

2009-06-05

Saga, Lisen och jag åkte med Mamma, Pappa, Wilma, Essy och Jullan till Järvsö för att tävla. Ganska kallt ute för årstiden, bara 8-9 grader varmt.

Jag har verkligen försökt skapa förtroende för Saga igen, sedan jag klev henne på tassen under linförigheten i  Ljusdal den 10 maj, och nu sista veckan, tycker jag det har gått bättre. Men när vi kom in på tävlingsplanen igen, måste minnet ha blivit riktigt starkt igen. Om man ser hur Saga hoppar runt mig i varje vändning, måste man tro att jag har stampat av henne hela tassen! Sedan gjorde hon inte bättre från sig på några andra moment, eftersom hon bara vågar gå en bit bakom mig. Så nu är det färdigtävlat för ett långt tag för Saga. Vi har börjat dela upp fotgåendet precis som på Lisens tävlingskurs, så ett litet steg varje dag, kanske kan få Saga att glömma att jag klev på henne. Jag har tränat med Saga sen hon var liten valp, men det här verkar hon ha lärt sig bäst, fast jag bara har klivit på hennes tass EN gång. Poängen? Nej det vet jag inget om, för vi for hem med Mats som kommit ner till Järvsö, sen han slutat jobbet. Mamma tog rätt på lappen, men det är inte så mycket att läsa.