Dagbok

januari-maj 2009

Startsida

Nyheter

Lydnadskurs

Saga

Lisen

Matte

Galleri

Bildspel

Länkar

Dagbok 2010

Dagbok jun -aug 2009 Dagbok 2008 Rasstandard
 

Dagbok 2008

 

 

Varmt idag puh 20090501

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009-04-25
Backen är full med blå-
sippor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jag har mätt ponnyer sedan 1996. För första gången fick jag en bukett blommor för det. Kanske för att vi kom och mätte på lördag, och de skulle tävla med ponnyn på söndag. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stockholms internationella
utställning 2009-04-10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skaren håller!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vi möter våren i Malmö
2009-03-23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bureplatsen 090317

 

 

 

 

 

 

 

 

2009-03-11

Snö, snö och snö!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lisen och Saga
i Storhogna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

På väg mot tornet
på Norra 090227

Kyrkan på Norra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Promenad 2009-02-12
Tornet, Norra Berget
 

2009-01-03
Vinterkläder behövs i denna plötsliga vinterkyla på - 12 grader och lite vind, så det känns betydligt kallare.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009-05-31

Jag fick världens finaste present av min älskade dotter, hon hade gjort i ordning en liten bok om Mamma med kort och minnen som hon skrivit ner i den. Den gick inte att läsa utan att få tårar i ögonen. Min son gav mig också en jättefin present, tack mina älskade barn.

Lisen och jag var på lydnadskurs på kvällen, 25 grader varmt och sol, men visst är det härligt med värme! Jag skriver om kursen på en egen sida nu, eftersom den här sidan har lyckats blivit så full med fotografier, så den kan vara tung att öppna.

2009-05-24

Dags för lydnadskurs på söndag kväll, direkt efter hemkomst från Österbybruk, där vi fick ett CK och kom etta i öppna klassen, men det blev tyvärr inget cert idag heller.

2009-05-23

Igår kom vi fram till Öregrund, det var ganska kallt, visserligen 15 grader, men molnigt och en isande vind. Med hundar som sällskap får man ändå avnjuta middagen på en uteservering, Maten var jättegod, men ack så vi frös, iskalla vindar från havet som vi satt vid. Hotellträdgården var mysig för hundarna, för där kunde dom vara lösa och vi har inte sett några fästingar än. TVn fanns i vardagsrummet, och Saga och Lisen kunde följa med och titta på TV på kvällen, för det var bara ett annat par där. Saga satte sig förstås i finaste soffan (tur hon var nyduschad). Mats och Lisen gick före mig till rummet, och Saga följde med. Men det såg inte Mats, men jag trodde att han sett det. Så när jag kom till rummet 10 min senare, undrade jag förstås var Saga var? Då öppnade jag dörren, och där kommer lilla Saga tassande från köksregionen....

Lisen i Hotell Floras trädgård

Provar du också bästa soffan?

2009-05-20

Det som kändes bra efter tävlingen i Hudiksvall, var att flera av de medtävlande (både i ettan och tvåan) kom och pratade efter den hemska platsliggningen och överfallet mot domaren, för den här hunden var riktigt farlig. Om det bottnade i osäkerhet eller något annat har ju egentligen mindre betydelse.

Vi tränade hemma hos mamma och Wilma igår kväll. Lisen är jätteduktig, hon vill verkligen träna och vara med och vara till lags hela tiden. Nu tränar vi mest ingångar, så att hon ska sluta hoppa, och så snabba lägganden förstås, för det är Lisens roligaste lek, så det måste vi göra som belöningsträning när vi är klara med finliret. Det Saga minns efter alla timmar av träning, var att jag råkade kliva henne på lilla tassen i Ljusdal, oj så ont det måste ha gjort, för nu hoppar hon ut en halv meter (så långt kopplet tillåter) när vi gör helt om. Man kan bli trött för mindre. Det här verkar ta tid att träna bort. Och så platsliggning förstås, så när Saga var färdig med sina pajaskonster, rulla runt runt, så låg Lisen mitt emellan Saga och Wilma alldeles stilla, tills matte kom tillbaka och sa sitt. Dom är duktiga på det här nu, Saga och Lisen, för jag måste ju hantera båda två, och gå tillbaka till den ena först och den andra sen, men det har vi tränat mycket på, så det kan dom nu.

Nu laddar vi för utställning i helgen, vi kommer att omges av 24 gulliga cotoner till. Det ska bli jättespännande att åka till Österbybruk, för vi har aldrig varit där förut. Vi har hittat ett jättemysigt litet hotell i närheten, så vi åker redan på fredag, fast utställningen är på söndag. Vi är inbokade i rummet Prästkragen, Hotell Flora. Det ska bli skönt med en riktig långhelg, det har varit mycket jobb i vinter. Vi börjar helgen i morgon med att gå på Hattparaden på Bergsåker imorgon (jag ska inte ha någon hatt) men det är fina tävlingar, och 2 ponnytravlopp.

2009-05-19

Det var meningen att vi skulle tävla lydnad i Hudiksvall i helgen, men så blev det inte, för en hund- och folkilsken schäfer förstörde hela dagen för oss. Schäfertiken klev upp på platsliggningen och ställde sig på rotweilern som låg bredvid henne, och båda drog sig mot Lisen som låg som nästa hund, som blev så rädd så hon klev upp. Det var en riktigt aggressiv tik, och Lisen blev riktigt rädd. Tävlingsledaren skyndade sig att ropa att nu bryter vi, som tur var. Men på nästa platsliggning vägrade Lisen att ens lägga sig ner, så där bröt vi tävlingen. Schäfertiken gjorde utfall mot alla hundar utanför planen flera gånger, och ett par gånger mot Lisen, så det var inte undra på att hon var rädd. Sen fick vi väl vara glada att domaren överlevde också, för när schäfern kom in till tandvisningen, morrade och skällde den och gjorde ett utfall mot strupen på domaren!!!  Det känns nästan som man kan sluta med lydnadstävlingar nu, man vill först och främst att hundarna ska överleva. Tur att det är utställning vi ska på till helgen.

2009-05-15

Ikväll börjar jag lydnadskurs med Lisen. Nästa kurstillfälle är söndagen den 24 maj, då kommer vi från utställningen i Österbybruk. Imorgon ska vi till Hudiksvall, Wilma och Saga ska starta lydnadsklass 1.

2009-05-10

Idag har vi varit i Ljusdal på lydnadstävlingar, klev upp 4,30 och vi gav oss iväg kl 5,05 så vi var ute i god tid till tävlingarna som började kl 9,00, eftersom bilresan tog 2 timmar. Det var 8 hundar anmälda i ettan, och vi fick start nr 2. En hund klev upp på platsliggningen, men den gjorde inte mycket väsen av sig, nosade runt lite och gick sen till matte. Saga låg alldeles stilla, så stilla att det fick bli ett dubbelkommando för att får upp henne. Lagd hund ligger.... Linförigheten är som den är med Saga, men det var synd med läggandet under gång som hon nästan aldrig missar på träning, där satt hon så fint när jag vände mig om. Lite längre päls så hade inte domaren sett att hon satt istället för låg, ha ha. Domaren tyckte i alla fall att hon var gullig, och vi fick en 8:a på helhetsintrycket, det högsta poäng vi fått på det momentet, då Saga ofta har mycket annat att göra än precis det jag säger åt henne. Wilma har också tävlat idag, och hon kom en placering bättre än Saga med ett 2:a pris.

2009-05-09

Vårens grönska är bland det bästa som finns, speciellt när solen skiner och man får gå på promenad med hundarna.

 

2009-05-05

Vi tog bilen upp till parkeringen, för det hade regnat hela dagen, (det regnade igår med) och nytt regn kändes på väg, och det var grått o kallt. Vi tog vägen genom lekparken, och efter lekparken står ett par sametält, och där stod också ORM-experten. Det var en karl som började prata med oss, om att vi skulle hålla hundarna kopplade, inte för att han var illvillig, utan för att det var så mycket ormar där! Han hade varit intresserad av ormar och studerat dem i 54 år sa han, och varit med på TV, Mitt i Naturen, med "sina" ormar. Han var riktig kompis med dem, de kom fram när han kom, han gick till och med på promenad med dem när de sökte mat! Han visade oss kort på dem i sin kamera, ja det var de största huggormar jag har sett, och bilderna var tagna idag. Han hade namn på varenda en, och Radio Guld skulle komma dit och de skulle döpa en orm till Frida, efter Frida på Radio Guld. Vilket dop det skall bli, med Radio på plats! Ormen Svartenbrandt låter inte så pålitligt va? så heter faktiskt en hane. Ormexperten visade oss övergångsstället på gångstigen, där ormarna gick ner och hämtade grodor och annat smått o gott att äta, och var deras hålor i stenarna är, och berättade var de bor och vistas över sommaren innan de drar sig tillbaka upp på berget i september. Ja nu kan vi mer om ormarna på Norra, och det kan ju vara bra att veta, när vi går där varje dag. Tur att mina hundar helst håller sig på stigen (benen är för korta och pälsen för lång för vådliga avhopp av stigen).

Ja vi kommer nog inte att gå igenom lekparken förrän i oktober igen, skämt åsido, kommer jag att vara ännu mer fixerad av ormar nu, fastän vi bara har sett 2 ormar på nära 6 års promenerande runt Berget.

2009-05-03

Lisen har tävlingsdebuterat på Njurunda Brukshundklubb idag, med 150 p och ett andrapris. Hon placerade sig 4 av 14 hundar tror jag, hade ingen riktig koll på strykningarna, det skulle ha varit 16 hundar. Vädrets makter var med oss och det var sol och lagom varmt. Lisen hade turen att få ligga längst ut på ett hörn, med en liten söt tik bredvid sig, för övrigt var platsliggningen rena kaoset! Lisen har ju inte varit den säkraste att ligga stilla på träningarna, men ju mer kaos desto mer stilla verkar hon ligga. En stor hund klev upp och gick och nosade på en annan. så att den också klev upp, och ett par hundar satte sig upp, oj oj oj vad jag blev nervös!!! Men lilla Lisen låg alldeles stilla dessa 2 JÄTTELÅNGA minuter. Tandvisningen gick också bra, trots att vi bara tränat lite grand, det är en stor skillnad med tandvisning från backen, mot att stå på ett utställningsbord, det är lite läbbigt när någon böjer sig över en, det blir så för en liten hund. Linförigheten gick ju inte precis lika bra som på träning, men så är det väl lite för många, annars nollade vi bara apporteringen, så vi är jättenöjda med dagen.

Mamma tävlade med Wilma idag och fick också ett andrapris!

Roligast var nog busstunden efter tävlingarna

2009-04-30

Nu har vi haft världens skönaste morgonpromenad! Vi gick ut tidigt i morse för att undvika dessa förbaskade smällare! Men idag var det helt underbart ute, morgonsol, fågelkvitter och hela Berget för oss själva, inte en människa ute än. Vi gick stigar som vi inte kunnat gå sen i höstas, men nu är äntligen snön borta i skogen. Vi gick bus-stigen, en stig där Saga blir så himla busig, och kör igång Lisen, så det står härliga till. Vi har inte varit där sen i höstas, ändå kommer Saga ihåg att där ska man busa som tusan! Men det var svartfötter jag fick hem, inlindade i en säck löv, så det blev duschen utan att passera gå, men vad gör väl det när man har haft så roligt.

Igår tränade vi tillsammans med mamma och Wilma i lekparken ovanför deras hus. Lisen var jätteduktig och gjorde allt rätt, förutom att hon hoppar på mig innan hon sätter sig vid inkallning och hopp, det får vi försöka träna bort i sommar. Men på platsliggningen var hon tvungen att sätta sig upp och klia sig en gång, sen gjorde vi om det, och då ligger hon alldeles stilla, men vad hjälper det på tävling?

Igår fick Saga och jag ett paket med posten! Världens vackraste rosett som det står 2008 års lydnadscoton på! Den skulle vi ha fått på årsmötet i Västerås, men där var vi ju inte med. Tack hela klubben för den fina rosetten!

2009-04-29

Hundarna blir jätteskitiga hela tiden nu, tassarna alldeles svarta, för det är fortfarande blött i skogen, och då fastnar det hur mycket grenar, kvistar, löv och annat jox i pälsen, man blir helt förvånad över hur mycket såna små hundar kan ta med sig hem. Det är ju både blött och torrt och dammigt ute nu, så deras päls blir liksom alldeles grå. Ett bad i veckan räcker knappt, men jag hinner inte mer än bada tassar o magar efter promenaderna, det tar nästan lika lång tid som promenerandet.

Här är det Madde som fönar Saga, efter att hon har duschat en grå hund. Lisen tittar avundsjukt på.

2009-04-28

Idag har jag och Lisen varit på Hundens Hus och tränat för Lena. Allt funkade jättebra, men när vi kom till inkallningen, så blev det där himla hoppet på mina ben innan hon kan sätta sig. Så vi började träna med handvisning och efter 3 gångers träning, så klarade Lisen att komma och sätta sig vid sidan utan hopp o studs! Sedan tog Lena in sin dvärgschnauser Bellman som störning vid platsliggningen, och han var riktig störning, för han varken låg eller satt stilla många sekunder i taget. Lisen klarade det jättebra och låg alldeles stilla. Sedan tränade vi momenten med Bellman som störning, och det gick också jättebra. Roligast är Lisen på inkallningen när hon gör en liten båge förbi Bellman och Lena, innan hon kommer fram till mig, hon är ju inte så överförtjust i andra hundar. Jag fick även hjälp hur jag skulle bete mig, så att hon inte sätter sig av sig själv lite snabbt utan kommando, när jag kommer tillbaka efter ställandet under gång. Där ser man vad mycket som beror på föraren, vi korrigerade inte Lisen någonting, för hon gjorde perfekta ställanden. Det var jag som måste ändra mitt sätt att gå och titta på väg tillbaka till henne! Ja nu känns det bättre än i söndags, imorgon kväll ska vi hem och träna med Mamma och Wilma.

2009-04-26

Idag har vi varit på träningstävling igen, och så dåligt som det gick idag, tror jag aldrig det har gått på någon träning. Lisen klev upp på platsliggningen och gjorde inte mycket riktigt sedan. Jag tror att största problemet är att hon inte gillar att tävlingsledarna står så nära och glor på henne, och så kanske hon var lite trött efter allt promenerande i helgen. Ja ja vi får väl träna vidare...

Imorgon ska vi anmäla till lydnadskurs och se om vi kommer med. Känns som en kurs med Lisen skulle göra gott nu.

2009-04-25

Idag gjorde vi vårens första utflykt med fika på Norra! Och det var det fler som satt efter bergskanten och fikade och grillade. "Vårat" fikaställe var upptaget så vi fick hitta ett nytt, och det gjorde vi, en jättemysig plats, lite längre från stigen utmed bergskanten. Och så hittade vi en ny väg hem, så vi kom fram vid trappan ner till Repslagarevägen, så då vart det inte mycket väg hem, bara skog, härligt!

Saga och Lisen älskar submackor med rostbiff.

 

2009-04-24

Vi önskar Linnea och Caruso lycka till som ska debutera i freestyle tävling i morgon!
Här är det generalrep på onsdag kväll på klubben.

2009-04-23

Vilken underbar vårdag! John och jag och vovvarna gick hela vägen runt Norra för första gången i år. Lite konstig vår är det, för idag såg vi fullt med blåsippor och i skuggen ligger dm vis med snö.

Kontraster, blåsippor och snövidder på samma dag!

Vi rastar på Bureplatsen.

2009-04-22

Idag har Lisen och jag TRÄNAT! (Saga har sluppit, hon har varit med och varit åskådare). Vi har varit på Bureplatsen, och tränat med Jessica och Ellen, jättekul att vi kunde träffas på promenadstråket och träna. Både Lisen och Ellen var lite avvaktande mot varandra, men förstod snart att det var TRÄNING som gällde. Dom ska ju tävla båda två den 3 maj, debut för Ellen i 2:an och tävlingsdebut för Lisen.

Först platsliggning, det gick väl så där för Lisen för jag fick gå tillbaka och lägga henne en gång, men sen låg hon stilla. Sen körde vi tävlingsmoment varannan gång, och hjälpte varandra med kommandon. Hyfsat blev betyget för Lisen, Ellen var jätteduktig, och Jessica var väldigt noggrann med henne. Sist tog vi en platsliggning igen, och Lisen RESTE sig igen, men den här gången fattade hon att det inte var läge att resa sig, för hon skyndade sig att lägga sig igen, innan jag hunnit ens tänka att jag skulle gå tillbaka till henne. Måste ha varit mycket flygfän i farten förresten, för det kliade både här och där på Lisen. Ett stort svart kryp såg jag faktiskt i pälsen på henne, så allt var väl inte påhitt för att det var jobbigt att träna. Under tiden vi tränade, hann John och Saga både sola sig och gå runt Bureplatsen. Det var ett underbart soligt och varmt väder idag, det behöver vi efter denna långa vinter.

Om inte Lisen ligger stilla på träning, tänker jag inte tävla med henne den 3 maj, då får vi vänta ett tag. Så vi fick bege oss till onsdagsträningen på klubben för att testa platsliggningen igen. Där var hur mycket hundar som helst, alla verkar ha tinat fram nu. De flesta skulle vara med på platsliggningen, men några passade på att leka och kasta bollar, och tjoa till sina hundar alldeles bredvid oss, så här var det störning! Jag tror Lisen blev alldeles paralyserad av allt stoj, så hon låg alldeles stilla i 2 minuter!!! Massor av godis blev belöningen, och sen funkade läggande under gång, inkallning, och ställande under gång, i all denna störning. Helt fantastiskt! Sen gick vi och hämtade Saga i bilen och tittade på Linnea som generalrepeterade sitt Freestyle program. Hon och Caruso ska debutera i Freestyle tävling i Norrtälje på söndag, så spännande! Dom var jätteduktiga, så det kommer nog att gå väldigt bra för dom.

Innan vi åkte hem kom jag på att det var längesen jag tränade hopp med Lisen, där stod två hopp bredvid varandra, det ena var upptaget så vi gick till det andra ca 3 m därifrån. En av hundarna vid det andra hindret blev jättearg på Lisen och gjorde utfall mot henne, men Lisen brydde sig inte, utan hoppade snyggt och stiligt som hon brukar göra. Då var vi klara med träningen för idag. Nu blir det vila till träningstävlingen på söndag.

2009-04-20

Allting är så brunt och svart och smutsigt ute nu, även hundarna efter promenaden, så det är väl därför man blir så glad när man ser en liten gul tussilago sticka upp i allt det bruna! Man blir glad när solen skiner som idag också, även om det var -1 grad inatt. Kanske, kanske har backen torkat till i början på maj, när jag ska tävla med mina små vovvar som inte vill ligga i blötan.

                                           Få se var är nu tussilagon?                                                               Där är den!

2009-04-17

Så äntligen har jag fått se dem också! Vårens första tussilago stack upp på Norra Berget, bredvid en av stugorna, mitt i allt snögloppet i går. Idag är jag tvungen att ta med kameran. Bilder kommer!

2009-04-16

Men se det snöar, men se det snöar....För 3 dagar sedan tvättade jag täckjackan, och hängde undan den för vintern, trodde jag ja. Igår var det bara att plocka fram den igen. + 1 grad, och mulet och grått och kallt. Vi gav oss i alla fall iväg till klubben för att träna platsliggning i går kväll. Saga fick följa med bara för att hon ville, jag tränade inte henne, hon höll Julienne och Essy sällskap tillsammans med min pappa. Jag la Lisen längst ut på kanten bredvid Wilma, för att vi skulle få en mjukstart, det var nog stojigt på klubben ändå. Det var massor av folk där, även på planen och mycket skällande av hundar, som kan vara nog så mycket störning. Instruktören sa att det skulle bli 5 min platsliggning, men att vi kunde gå tillbaka när vi ville, eftersom jag inte hade någon koll på klockan, blev Lisen liggande i 5 min, precis sekunden innan vi ska gå tillbaka sätter hon sig upp, men då hade hon ju legat längre än nånsin förut. Jag la henne en gång till och lämnade henne, då fungerade det jättebra när jag kom tillbaka, och hon satte sig inte upp förrän på mitt kommando. Det var jättekallt och fuktigt på planen, 2 stora korthåriga hundar hade problem med att ligga stilla, det såg ut som det var för att dom frös så hemskt, jag förstår dom, Lisens päls kommer väl till pass, jag skulle aldrig drömma om att lägga Saga på den kalla, fuktiga backen som var igår kväll. Vi hade hunnit träna lite före platsliggningen, och fortsatte en stund efteråt, och jag tyckte Lisen var väldigt uppmärksam. I linförigheten sätter hon sig närmare mig nu. Vid  varje ingång visar jag med handen så hon inte ska hoppa på mig. På ställandet sätter hon sig inte längre när jag kommer tillbaka. Läggandet misslyckades vi en gång med, men det var mitt eget fel, för hon var inte riktigt uppmärksam vid kommandot, sen funkade det när vi tränade ett par gånger till. Apporteringen tar vi inte så allvarligt, vi är långt på väg ändå, med tanke på hur hon vägrade ta den för ett år sedan. Hoppet tränade vi inte då det var upptaget hela tiden vi var där. Tur att det inte var ikväll vi skulle träna, för det snöar än, gruvar mig lite för promenaden, och ännu mer hur dom ska se ut efter promenaden...

2009-04-13

Nu har vi tränat 2 dagar i rad på klubben, halva planen är i alla fall torr, så även Saga kan lägga sig på planen. Solen har trängt igenom dimbankarna mitt på dagen, så det har varit riktigt varmt och skönt, 10 grader i skuggan. Jag håller på att träna bort att Lisen sätter sig direkt jag kommer tillbaka efter ställandet, vilket hon inte har gjort inomhus på hela vintern, det här är något hon har kommit på när vi börjat träna utomhus. Det gick bättre idag än igår. Platsliggningen fungerar också, bara hon nu klarar detta med främmande hundar, vi ska testa på onsdag.

Vi har hunnit med lite bus också! Här har Saga brottat ned Wilma! Det gäller att ha viljestyrka när man inte är så stor!

2009-04-10

Befriande skönt att göra sig av med utställningslooken tycker Saga.

Ett underbart vårväder i Stockholm, med 17 varma grader på eftermiddagen, efter utställningen, gjorde att vi kunde inta middagen på en uteservering, tillsammans med hundarna. Underbart, vi satt i solen och åt jättegod thaimat. Saga och Lisen uppskattade kycklingen och köttet i min portion, jag fick hålla tillgodo med räkorna.

Lisen och Saga på varsin stol och väntar på maten, den som väntar på något gott...

2009-04-09

Igår var det träningstävling igen. +1 grad, precis så att allt det där blöta på backen inte frös, hu så kallt det var! Jag hade bara tänkt ta med mig Lisen, men Saga ville absolut följa med, så hon fick väl det. Jag tränar ju inte så ofta med henne, och absolut inte när det är så här kallt och blött ute. Vi var bara 2 som ville träna 1:an, Kurt och jag, så anmälde jag båda hundarna idag. Jag hoppade över platsliggningen, det var alldeles för kallt på backen. Lisen fick gå linförighet, hyfsat, men jag fick klagomål på mig för att jag tittade för mycket på henne, får väl försöka titta rakt fram i fortsättningen. Lisen var inte heller sugen på att lägga sig på den blöta, smutsiga grusplanen, inkallningen gick bra, och på ställandet skyndar hon och sätter sig så fort jag kommer fram, och det har hon aldrig gjort när vi tränat inomhus. Så olika det kan bli. Saga la sig förstås inte, (bara till hälften, nån blandning av sitt och ligg, så att magen inte skulle bli så blöt och kall), jättefin inkallning sedan. På första försöket på ställandet måste hon ha hamnat på en synnerligen väldoftande fläck som skulle luktas igenom väldigt noggrant. På andra försöket gick det bättre. Apporten var i tjockaste laget för Saga, hon tog den i alla fall, men den var otymplig, så hon fick anstränga sig för att balansera den, och då ser det riktigt jobbigt ut. Passade på att visa tänderna på Lisen också, det är en helt annan sak att sitta på backen och visa sina tänder för en stor karl som böjer sig över en, än att stå på ett bord och visa dem, men det gick bra efter ett par försök att springa runt matte. Till slut satt hon stilla och visade sina fina tänder. Saga måste ha tyckt att det här var jätteroligt, för när hon kom hem igen, sprang hon rakt upp till Maddes rum och skulle busa med henne, sen sprang hon runt och lekte med bollen tills det var dags att skjutsa Madde till hennes yogaträning. Jättekul att klubben ordnar det här för oss som vill träna!

 

2009-04-06

Talande hund eller dresserad matte?

Vädret har varit bedrövligt dåligt de senaste dagarna, och hela helgen, inget cotteväder så att säga. Varje gång de går ut nu så måste de genom duschen, med schampo, balsam och föning, nästan lika lång tid till det som promenerandet. Kanske inte spelade så stor roll att jag låg utslagen i magsjuka fredag och lördag. Det värsta var väl att jag blev sjuk på en konferens på Wången, travets utbildningscenter. Vi kom dit torsdag och hade en givande dag och kväll i travets tecken, men vaknade dålig på fredag morgon, ja ja, tur jag fick skjuts hem och slapp köra själv. På lördag kväll låg jag och Lisen i vardagsrumssoffan och myste, jag hade ett glas vatten framför mig, då gick Lisen fram i soffan, och tittade på mitt vattenglas och gnydde lite. Vänta lite sa jag, så ska jag hämta vatten åt dig. Oj vad Lisen var törstig, hon drack ur nästan alltihop i muggen, tur att hon har en väldresserad matte, så hon slapp gå till vattenskålen i köket och dricka, när vi låg i soffan och skulle mysa!

På söndag var jag så frisk att jag kunde jobba igen, och ge mig iväg till uppfödarutbildningen. Den är så givande med alla böcker, artiklar och diskussioner vi har. Jag har också börjat och söka och hitta mer information på internet om avel mm. Både Svenska och Norska Kennelklubben har massor av information om avel, men det finns även intressanta sidor om bl a genetik. Man borde nästan gå en sån här kurs innan man köper hund! 

Lite VÅRTECKEN finns det också. Lökarna har börjat komma i rabatterna! Såg de första i lördags, de har kommit fram 3-4 cm. Videkissar i skogen, och snön smälter, men inte så fort som jag vill. Det har varit +0,3 grader som kallast i natt.

2009-03-29

Idag snöar det igen! Promenaden ställde vi in, totalt meningslöst då det är 0-gradigt snöfall och oplogat överallt. Men Sundsvalls Brukshundsklubb ordnade träningstävlingar, så Lisen och jag begav oss dit. Planen var plogad, trots det fastnade det allt en massa snö i pälsen på Lisen. Trots vädret var det jättekul att komma ut och träna igen. Det var vår första träning på klubben i år. Vi har tränat platsliggning 1 gång i ridhus i vinter, sedan den 10 nov ifjol. Lite nervigt var det, Lisen i mitten, 3 hundar, Ibsen som Lisen känner (gammal kurskamrat) men en okänd hund på andra sidan. Jag gick ungefär 10-12 meter från henne för att inte göra det jättesvårt första gången. Lisen låg alldeles stilla i 2 minuter! Sedan fick vi välja 4 moment ur tävlingsprogrammet, jag valde linförighet, läggande under gång, inkallning och ställande under gång. Det snöade hela tiden. Jättebussigt av er instruktörer som ordnar sånt här för oss som vill träna!

Linförighet                                                                 Språng under linförigheten

Avslut av linförigheten

Det här var meningen att det skulle bli ett läggande, men jag tror Lisen var full i snöklumpar nu, så hon hade legat färdigt.

Ok jag lägger mig väl då, passar på att plocka bort lite snöklumpar ur pälsen!

Här väntar Lisen på inkallning.

På väg i ställandet....

Ett ganska bra ställande (hon glor lite på tävlingsledarna)

Du har varit jätteduktig Lisen!

2009-03-28

Promenaden blev lika lång som vanligt, stora hundar måste ju ha mycket motion, för att inte bli rastlösa. Jag hade nya broddar som satt kvar hela promenaden, bra halt är jag, men jag tror det går att värma ur skadan. Det är väl så hon gör Anja när hon åker störtlopp med sitt skadade knä. Så efter att vi handlat mat och städat huset, kändes det ganska bra i knäet. Vad som känns mindre bra är att det kommit minst en halv dm nysnö inatt, och knäet ger sig till känna idag med, och nu ska man ut och plumsa i snö, trampa upp stigen igen, det SNÖAR än, det bara vräker ner.

Så här eländigt slutade promenaden efter ca 800 m tor o retur till bilen. Vi kom till lekparken innan vi fick vända. Saga och Lisen lekte en stund, så gott det nu gick. Hemma var det bara att stoppa in dem i duschen för att göra dem rena från all snö.

2009-03-27

"Bara" -2  imorse, rena blidan. Jag lyckades ramla i en nerförsbacke i skogen i går. Det gjorde jätteont i höger när jag ramlade, och Saga och Lisen var genast till tröst där jag låg på backen, så jag fick ligga en extra stund för att busa med dem. Sen gjorde det inte så ont, förrän jag gick och la mig!!! Då kom smärtan i knäet. Stackars alla idrottare med knäskador. Jag hade tappat brodden på vänster fot, och halkade med den så jag for omkull, men höger fot (broddad) skruvade sig liksom fast i backen och knäet skruvade sig i fallet. Vaknade flera gånger i natt av värken, och när jag gick ner för att ta en alvedon måste Lisen följa med ner, undrar vad hon tänkt att vi skulle göra mitt i natten. Nu är jag halt, så det får då bli en väldigt kort promenad idag.

2009-03-26

-11 grader på morgon igen! Vintern håller i sig, så någon onsdagsträning på Sundsvalls BHK blev det inte igår, för kallt. Ingen träning i kväll på Timrå BHK heller, för kallt. Men på söndag tänkte jag vara med på SBHK träningstävling. De ska ordna träningstävlingar flera gånger i vår, och det känns som jättebra träning för Lisen som inte har tävlat än. Nu ska vi väl äntligen komma i gång med träningen. Jag hade anmält Lisen till en fortsättning Freestyle, men den blev inställd pga av för få anmälda, så vi får väl hoppas på att den startar i augusti istället. Vi tränar lite freestyle inomhus, och Lisen har lärt sig front och snurra på röstkommando, istället för dubbelkommando, med både röst och händer. Men då blir det ingen kurs i vår, vi får åka till träningskvällarna på Brukshundklubbarna istället. Och hoppas att det bli vår. Som det ser ut nu är det inte snöfritt sista april, och då får vi se hur det blir med tävlandet i vår, för Saga ligger inte på kallt/blött underlag, och Lisen ligger inte stilla alls bredvid främmande hundar.

En sak är roligt med de kalla vädret efter + graderna, skaren håller, och Saga och Lisen tar sig fram överallt i skogen. Vi har liksom varit snuvade på det här förut i vinter, när vi bara fått trampat i snöiga smala spår hela tiden, trampat upp stigen var och varannan dag. Nu ligger hela skogen öppen för hundar med korta ben, på sommaren är det inte alls så här roligt!!!

2009-03-25

-9 grader på tisdag morgon, och minus -14 grader på onsdag morgon! Var tog våren vägen i Sundsvall, här är full vinter igen, med de 5 cm nysnö som kom i helgen. Inget ont som inget gott har med sig brukar man ju säga, hundarna behövde inte duschas efter promenaden, snön var ren och vit igen, och skaren höll! Saga och Lisen sprang idag, som dom aldrig hade varit lösa förut, Lisen hade ju visserligen varit kopplad i 3 dagar, och Saga hade varit ensam hund på promenad i 3 dagar, så det bidrog väl lite också. "Lite" kontraster mot Skåne. Himla roligt var det att springa igen...

Härligt att det finns några som uppskattar snön!

2009-03-23

Igår kom vi hem från Malmö, och årets första utställning. Utställningen gick ju inte så bra, en slät etta. Men det kommer fler, utställningar menar jag förstås, inte släta ettor hoppas jag. Vi har i alla fall haft en jättehärlig minisemester, visserligen skulle Saga ha varit med, men det har inte gått någon nöd på henne hemma med Madde och Stoffe. Trevligt ressällskap hade vi på tåget ner till Malmö, måste bara visa en bild på Russky toy tiken i en av alla hennes vackra klänningar som hennes matte stickade åt henne. Hon hade stickat klänningar i alla möjliga färger till sin hund. Lisen hade tur som kunde ligga på eget säte hela resan, för hon är inte så imponerad av att sitta i knäet, och golvet är heller inget bra alternativ enligt henne själv.

Lisen har egen sittplats på tåget, det är skönt                                                             Russky toy tjej med rosa klänning som
när resan är på 200 mil tor.                                                                                       matchade hennes rosa barnvagn

 
Lisen på utställning i Malmö 2009-03-22
 

Våren hade verkligen kommit till Skåne, kunde inte låta bli att fota Lisen bland krokusarna, när vi promenerade till hotellet från utställningen, genom en lång härlig park. Inne i stan hade man fått igång fontänerna, det är annat än här, vi har åtminstone en halv meter snö kvar, och i morse var det friska -9 grader.

 


Centrala Malmö, fontänerna är vattenfyllda och igång.


Årets första middag på uteservering, Malmö 2009-03-22.

Visserligen var gasolvärmarna igång, och yllefiltar (som vi inte behövde) utlagda, men det var helt underbart att kunna sitta ute och äta igen, och så kan ju hundarna vara med, det kan dom ju inte om man ska äta inomhus på restaurang. Lisen och jag delade på en kycklingsallad, dvs Lisen äter kyckling och jag  sallad.

Vad mysigt vi har!

2009-03-17

Idag infann sig den rätta "nu är våren här" känslan på promenaden. Vilket underbart väder och underbart fågelkvitter, och alldeles för mycket kläder, och då var det bara den vanliga "stassen" som man har gått i sen november, som var på.

Saga och Lisen i vårsolen 2009-03-17, utsiktsplatsen Norra Berget.

2009-03-16

Jag har börjat Kenneklubbens uppfödarutbildning, som drivs i form av en studiecirkel. Igår hade vi 3:e träffen, och Saga och Lisen var med. Vi går igenom olika hundraser och jämför hundarna med rasstandarden. Vi hade även med franska bulldoggar, en chinese crested, och en dvärgpudel. Förra gången hade vi med en springerspaniel, nästa gång blir det nya hundar innan vi avslutar anatomidelen, och startar igång genetiken. Det hade blivit en riktigt tjock dimma, och de stackars 2 + graderna hade blivit till -2 innan vi begav oss hemåt. Men jag hamnade bakom saltbilen på E14, och där var det lika bra att ligga kvar, sakta men säkert kom vi hem. Idag duggregnar det ute, så det lär ju inte vara mindre halt nu. Vi väntar med promenaden till i eftermiddag, och hoppas det inte regnar då.

2009-03-12

Igår var alla stigar och gångvägar otrampade och oplogade, hu så vi slet i skogen, och ingen såg vi på hela promenaden. Idag var det både plogat och upptrampat igen. Så nu kunde Saga och Lisen leka igen, och inte bara kämpa för att ta sig fram. Nu är det mycket snö, minst 70 cm. Om man ska se lite positivt så är hundarna är i alla fall rena och fina efter varje promenad. Och Lisen och Saga älskar att busa på snöhögar, hur ska det gå till sommaren...

2009-03-04

Saga och Lisen har lärt sig att snällt sitta på rummet och vänta, medan vi går till frukosten. Dom vet ju att jag kommer tillbaka med godsaker. Lisen har varit lite kinkig med maten, men den här morgonen var hon hungrig. Hon åt upp både hennes och Sagas frukost; lite hundfoder uppblandat med leverpastej och ost. Nu är det dags för ett nytt core-pass klockan 10.00.  Sedan en jättelång promenad på nästan 2 timmar till Kull Johannes fjällstugeområde. Vi inspekterade en fjällstuga som var till salu för 2,3 miljoner. Där släppte vi Saga och Lisen lösa, oj vad dom lekte efter en timme i koppel. Dom kan leka hur mycket som helst tillsammans.  Lite vila och fika på rummet och sedan ut på fjället en timme igen. När vi går på fjället kan Saga och Lisen vara lösa, men idag träffade vi på renspillning, och då blir Saga alldeles som förbytt, det måste vara jättegott! Kanske ett tips till hundfodertillverkare, för det kan jag inte få i Saga och Lisen om jag inte blandar det med något gott från vårat matbord. Så förbi renstället blev Saga buren av husse, Lisen bryr sig inte om renar och renskit, men tycker det är bedrövligt att Saga blir buren. Nu väntar veckans sista middag på restaurang, undrar vad vi får för gott ikväll.

 

2009-03-03

Ut med Saga och Lisen 7.30, oj vad det blåste, vi höll nästan på att blåsa bort. Men det är skönt den här tiden på morgonen, för vi är ensamma ute och man kan släppa Saga och Lisen lösa direkt utanför hotelldörren, så dom får springa som dom själva vill på vägen mot slalombacken. Klockan 10 hade jag bokat ett yogapass igen, och den här gången var jag alldeles ensam med instruktören, som är jätteduktig. Vad skönt tänkte jag, precis när hon sa det. En timmes yoga och muskler och annat otränat i kroppen som man inte visste att de fanns, fick sig en rejäl genomkörare en timme. Sedan var det dags för promenaden, och nu kunde vi ge oss iväg på fjället. Men det blev bara en timmes promenad för nu var temperaturen runt 0 grader och det fastnade mycket snö på tassarna. Men det var en härlig timme för nu sken solen och det hade slutat blåsa. Lite fika och lite vila, innan det var dags för nästa promenad. Nu hade det blivit riktigt fint ute, solen sken och ingen blåst. Vi hittade en ny väg, en pistad skidled genom fjällskogen, som var lätt att gå på, och nu fastnade det inte så mycket snö på tassarna, så vi blev ute ganska länge. Som vanligt avslutade vi kvällen med en god trerätters middag.

2009-03-02

Idag var det nästan snöstorm ute, ialla fall blåste det ordentligt och snöade samtidigt. Men vi är ju på fjället. Efter frukosten, som vi åt alldeles för mycket av, var det bara att ge sig iväg ut med hundarna, när rummet skulle städas. Vi gick på de plogade vägarna, för idag gick det inte att gå på fjället, för alla leder hade blåst igen, och små cotteben hade nog inte tagit sig fram i all denna snö. Lätt att skylla på hundarna, ha ha. Många fina fjällstugor finns det här, och nya jättestugor, eller snarare villor är på väg att byggas alldeles ovanför hotellet. På eftermiddagen, mojnade vinden,. och vi kunde gå en lite längre promenad, men det fick bli efter de plogade vägarna, för inga skotrar hade kört upp spåret på fjället än. Här på hotellet finns många olika träningspass, som man får gå på gratis om man bor här. Madde och jag gick först på ett core-pass, mycket magträning av alla obefintliga magmuskler, och efter de passet, ett yogapass, där även Stoffe var med. Härligt underbart att gå på yoga igen, det var 1,5 år sedan jag var på ett yoga pass. Efter yogan, direkt íväg på pedikyr, det finns hur mycket som helst att göra här. Idag kändes det som att vi gjort oss förtjänta av trerätters middagen, fjällröding till huvudrätt. mmm så gott.

Saga syns på bilden, lite före oss i spåret. Lisen håller sig lite närmare fotografen.

Bäst vi håller oss på leden!

2009-03-01

Nu är vi framme i Storhogna. Här ska vi bo på Storhogna Högfjällshotell & Spa till torsdag. Vädret är väl inte det allra bästa idag, men vi klarade nästan en timme i snålblåste på fjället. Det kändes riktigt i kinderna att vi var på fjället. Men semester har vi, och hela familjen är här, Mamma och Pappa och  deras hundar Julienne, Essy och Wilma. Våra barn är också med John och Madde och Maddes kille Stoffe, och så Mats och jag, och sist och minst (fast det tycker de inte själva) Saga och Lisen. Så skönt det ska bli! Efter promenaden tog jag mig en liten simtur i hotellets pool. Lite godis och champagne på rummet, och sedan en underbar tre rätters middag i restaurangen.

 

 

Julienne fyller 15 år idag den 1 mars, femton taxår, GRATTIS Jullan!

2009-02-23

Då var första utställnings- och lydnadshelgen avverkad för i år. I Västernorrlandsmästaren lottades vi i första omgången mot den hund som skulle bli Mästare, så det var klart att vi åkte ut i första omgången. Domaren Göran Bodegård, sa ju att han var ganska klar i förhandsgranskningen vem som skulle vinna. Trevlig tillställning i alla fall, med mycket god mat hela dagen, vid platsen vid honnörsbordet, där jag fick sitta, eftersom min mamma är hedersmedlem i Västernorrlands Kennelklubb. Senare på kvällen en jättegod middag, och avslutningsvis korades Mästaren av de 3 hundarna som var kvar.

På söndagen var det dags igen. Jag hade anmält Lisen till inoff utställning, bara för att jag ändå skulle dit och tävla med Saga, årsdebut för lydnadstävlandet. Lite utställningsträning skadar väl aldrig tänkte jag, men även om jag ser det som ett träningstillfälle vill jag ju ha en någorlunda rättvis bedömning av min hund, inte höra att min hund inte kan få ett HP för att ryggen är välvd!!! Det är ju ett av cottens starkaste kännetecken att ryggen är välvd. Ja ja, jag kan ju inte rå för att inte domaren har läst på rasstandarden, men någon mer inoff utställning för vår del lär ju dröja ett tag. Antagligen blir det ingen förrän vi får någon ny valp att träna.

Så till lydnadstävlingen. Har man en hund som klev upp på sista tävlingen man deltog i, så är det ett fruktansvärt nervpirrigt moment. Dom där 2 minuterna är dom längsta som finns, dom är mycket längre än 2 "vanliga" minuter. Saga fick ligga längst in i ridhuset mellan väggen och en hund. Alla hundar var jätteduktiga och låg alldeles stilla. Saga skötte sig perfekt, la sig på första kommandot och satte sig inte förrän jag sa sitt, på tävlingsledarens kommando. Ibland har jag fått säga till Saga ett par gånger ligg, i början av momentet, och när jag kommit tillbaka har hon skyndat sig att sätta sig upp. Nu gick det precis efter regelboken.

Väl inne på tävlingsplan har hon lite problem med koncentrationen, förra året var det dock värre, då hon tittade baklänges mot dörren hela tiden. Jag tror inte riktigt hon hörde mina första kommandon, så på några moment fick jag be henne 2 gånger om vad hon skulle utföra. Nåja, vi "nollade" inget moment och fick ett andra pris. Jag känner mig framför allt nöjd med att Saga låg stilla på platsliggningen, och att hon inte blandar ihop läggandet och ställandet under gång, vilket har vi har haft lite problem med förut.

Nu är det bara att läsa tävlingskalendern för våren, och hoppas att snön smälter bort snart. Det är mycket snö som ska smälta bort, det var längesen vi hade så här mycket snö, och mer kommer det idag också. Antingen är det smällkallt och då menar jag kallt, ner mot -20, eller så blir det lite varmare, -10 - -1, och snöar. Igår var det -1 och det kom snöblandat regn, nästan bara regn tidvis. Det är nästan för optimistiskt att tro att backen är varm och torr den 25 april, men hoppas kan man ju alltid.

2009-02-20

-22 grader på morgonen, då tror man ju att det inte ska bli något alls med hundarna, inte ens en promenad. Men kl 10,30 var det -13,00 så jag for till ridhuset och tränade med Åsa som var planerat. Camilla var med och hjälpte till och var tävlingsledare, för vi hade 1 personlig träning kvar sen lydnadskursen i höstas. Lisen låg på plats riktigt med andra hundar för första gången sedan kursen slutade i mitten på november. Det var 3 hundar, Åsas och Camillas hundar låg också på plats. Fantastiskt, hon låg alldeles stilla i 2 min. Ibland ramlar allt på plats efter lite vila. Det mesta fungerade riktigt bra idag, lite saker att putsa på, men vi hade ju inte tänkt starta än på ett tag, så det ska vi väl hinna. Linförigheten går ganska bra, tappar koncentrationen emellanåt. Läggandet och ställandet fungerar perfekt, det ända är att hon är lite för snabb att sätta sig när jag kommer tillbaka. Hon hinner inte vänta på kommandot. Apporteringen har vi kommit ganska långt med, med tanke på hur vi började denna träning, då Lisen vägrade att ta i en apportbock. Hoppandet är riktigt bra, inga tjuvstarter längre. Idag fick vi göra ett provisoriskt hinder av 2 sockerbitar (hästhoppningsmaterial) och ett ridspö, fick vara bom över dessa. Saga fick vänta i bilen, för hon vilar sig ju i form tills på söndag.

2009-02-18

Ikväll blev Saga överförtjust igen, så hon bara hoppade rätt ur bilen, på parkeringen vid Hundens Hus. Hon överrumplade mig, för hon brukar alltid sitta stilla och vänta på att jag lyfter henne ur bilen, hon vill helt enkelt inte hoppa. Vi skulle träna platsliggning, när Lena körde en rallylydnadskurs. Alla hundar och mattar satt stilla och lyssnade på Lena (utom en liten dvärgpinscher hane som blev förtjust i Saga) när jag la Saga på plats ca 5 m från dem. Sen klev alla upp och började träna med sina hundar, och Saga låg snällt kvar där jag lagt henne. Så nu ska väl inte själva liggandet och störningar inte vara något problem längre tycker jag, men mycket kan hända på tävling. Sedan körde vi genom programmet, med godis på alla moment, klockrent, allting. Vi avslutade med lite belöningsträning med apporten, 2:ans och 3:ans apportering, eftersom Saga inte är så mycket för att leka. Saga blandar inte ihop ligg och stanna längre, som hon har haft lite problem med förut. Nu ska vi vila oss i form till på söndag.

2009-02-17

Nu har vi varit och tränat på Hundens Hus igen. Saga blev lika glad och pigg, när vi klev ur på parkeringen, den här gången också. Hon tycker det är jätteroligt att komma dit, hon vet ju vad vi ska göra, träna, träna... Hon var för rolig idag, när jag kastade bollen åt henne. Jag tyckte vi behövde en liten paus, Saga sprang fram och tittade på bollen (utan att hämta den) och sedan tillbaka till mig, för vi skulle fortsätta jobba, inte hålla på med några tramsiga lekar. Idag var det 2 stora hundar som kom och var med som störningsmoment. Saga låg plats mellan dem båda, och det gick jättebra, fast den ena höll på med lite av varje, som godisätning tex. Hoppas nu ridhusbotten är tillräckligt varmt för Saga att ligga på. Imorgon ska vi tillbaka till Hundens Hus när Lena har rallylydnadskurs och träna platsliggning med störning en sista gång före tävlingen.

2009-02-16

Lisen älskar att leka herre på täppan med på helgerna. Det är lika kul varenda gång, och när vi kommer till Bureplatsen med de stora snöhögarna, så hoppar hon förväntansfullt, och formligen bara studsar upp på snöhögarna, där husse och hon rullar runt.

Saga är bara med och leker ibland, för hon tycker det ser lite farligt ut. Men kolla vem är Herre på Täppan? Saga så klart!


Saga Herre på Täppan!

2009-02-11

Kallt, kallt, och kallt, och mycket snö, idag är det 18 grader kallt igen, det var längesen vi hade en sån här vinter. Som tur är blir det lite varmare mitt på dagen, så man kan gå ut med hundarna.

Idag har Saga och jag tränat med Lena på Hundens Hus. Vi har tränat på Lydnadsettan som vi ska tävla i om 1,5 vecka. Vi har mest vilat oss i form i vinter, vi har tränat igenom "ettan" 3 gånger sedan vi tävlade den 24 september. Men Saga var verkligen i form idag. Hon blev jätteglad när vi kom till Hundens Hus, där vi gått lydnadskurs förra vintern. Träningen gick som en dans, och Saga var glad och ivrig hela tiden. T o m linförigheten som inte är vår starka sida gick bra idag. Alla moment gick bra, snabb reaktion på alla kommandon, inga dubbelkommandon behövdes, och jättefina ingångar på momenten som kräver det. En enda liten miss på ställandet, där Saga kom och mötte mig med några steg, men när vi gjorde om momentet stod hon alldeles stilla. Vi hade visserligen godis genom hela programmet, men jag har bestämt mig för att alltid träna med godis, och bara vara utan på tävlingar, så får vi se hur det går. Vi tränade platsliggning, och eftersom det inte var några andra hundar där, hämtade Lena sin 4-åriga dvärgsnauscher, som fick tjänstgöra som störning. Lena gick först runt lite på håll med sin hund, och sedan bara ett par meter framför Saga, och hon låg alldeles stilla hela tiden. Tacka för det när det var varmt och skönt om lilla magen, och inga elaka stora hundar i närheten. Två gånger har vi varit på tävling när stora hundar har gjort utfall mot Saga när vi gått in till platsliggningen, och då har Saga klivit upp och kommit till mig, efter bara en kort stund. Hoppas det är snälla hundar i Timrå, och så har jag en ny strategi innan vi går in på plan hädanefter. Vi får hoppas det funkar. Vi ska träna mer på Hundens Hus nästa vecka.

Efter träningen åkte vi och hämtade Lisen, som var och hälsade på hos Wilma, Essy och Jullan, för att slippa vara alldeles ensam henma. Där blev det stort köttbullekalas innan vi åkte hem, för Essy fyller 7 år idag. GRATTIS ESSY!

2009-02-09

Det kom mycket snö i helgen, och promenaden var delvis ospårad, där det brukar vara plogat i vanliga fall.

2009-02-04

Fjärde dagen det är 16 grader kallt. Men igår tog vi bilen upp till Norra, för att gå en liten stund, och där var "bara" 7 grader kallt. Det var inversion, den kalla luften ligger kvar längst ner på backen, och så blir det varmare längre upp i luftmassorna. Norra Berget ligger ju en bit högre än stan, högsta punkten ligger 155 m över havet. Dit upp går vi varje dag som vädret tillåter, då går vi en runda som tar dryga timmen, och då passerar vi tornet. Det är ganska brant backar upp till toppen, bra för konditionen, och många härliga stigar och gångvägar att leka och busa på för hundarna, som alltid kan gå lösa.

Igår gick  vi 2 halvtimmespromenader. Solen värmde faktiskt lite på förmiddagen. Hoppas inversionen håller i sig idag också, så vi kommer ut små stunder. Tidigt får vi kliva upp också för att ha någon bil nu, när vi är 3 som delar på 2 bilar. Kl 4,00 klev vi upp igår, då var det Lisen som såg till att vi kom upp, och idag vaknade Mats kl 5,00 och såg till att vi tog tillvara morgonstunden.

Nu när det är så kallt så är det inga barn i lekparken, så då passar Saga och Lisen på att leka där. Dom verkligen älskar att busa i lekparken, jag vet inte vad det är, men det måste vara något med miljön, för dom blir jätteglada och busiga när vi kommer dit, och leker och leker.....

Saga och Lisen vet vad man ska göra i en lekpark!

Någon utomhusträning blir det inte ikväll. Sundsvalls Brukshundklubb börjar onsdagsträningarna den här veckan. Men vi får väl vänta tills det blir lite varmare innan vi åker dit och tränar platsliggning med Lisen.

2009-01-30

Idag fyller Lisen 2 år! Tänk att våran lilla valp har blivit så stor. Det brukar vara vi som väcker hundarna med klockradion på morgonen. Men idag väckte Lisen mig kl 4.00 med en massa pussar. Vi mornade oss en stund och klev upp 4.30  för vi skulle skjutsa Mats som skulle tidigt till jobbet.  Till och med Saga var pigg och ville kliva upp. När jag skulle ropa in dem från tomten (de sitter vanligtvis utanför altandörren och väntar) så fanns det inga hundar där. Så jag fick gå ut och kolla, då håller dom på med värsta buslek kl 5.30! Saga brukar inte vakna till, förrän vi går på promenad vid 10-11 tiden. När jag sedan ska äta frukost, som Lisen alltid delar med mig, så kliver även Saga upp och ska fika. Så då var det dags att servera av födelsedagsmenyn; väldigt lite hundmat, köttfärsbiff med filsås och smörgåsskinka skuren i små fina bitar ovanpå. Mums sa vovvarna och upp alltihopa kl 6.00 på morgonen! Det har aldrig hänt här förut, det är nog en speciell dag när Lisen fyller 2 år. Grattis Lisen!

Ikväll blir det mera köttfärsbiff och grisöron och annat smått och gott till efterrätt.

2009-01-24

Så kom vi äntligen igång med träningen igen, efter uppehåll sedan i november. Det var tack vare Åsa, en tjej som jag gått lydnadskurser med ända sedan våra hundar var små valpar. Lisens kurskamrat är en helt underbar långhårig collie, som lägger på stora charmen för det mesta. Åsa som också anmält till lydnadstävlingen i Timrå ridhus, hade bokat en timmes träning i Laggarbergs ridhus. Den stora skillnaden mellan Laggarberg och Timrå är att Laggarberg är ett kallt ridhus, medan Timrå är uppvärmt och med torrt underlag. Vi tränade tävlingsmässigt och var tävlingsledare åt varandra, Saga var väl så där lagom uppmärksam. Sin vana trogen spårade hon sig genom hela linförigheten. Läggandet under gång var perfekt, inkallningen behövde vi 2 försök till, eftersom det var något oluktat på linförigheten, som måste gås igenom noggrant när Saga äntligen blev fri att göra som hon ville. På ställandet var hon så duktig att hon kunde lägga sig en gång till. Ja ja apporterinen fungerade perfekt. Sedan var det Åsas tur att träna Niro, och sedan tränade jag Lisen litegrann. När vi kom till platsliggningen, var så Saga så blöt och kall så att hon skakade av köld. Då lägger hon sig ner och kliver upp på en gång, så det gick ju inte alls att träna platsliggning. Blöta och kalla skitade vovvarna ner hela baksätet, så det var hem och städa bilen, och sedan duscha tassar och magar. Med så korta ben blir ju hela magen full av ridhusbotten också. Vi repeterade platsliggningen hemma på det varma hallgolvet, och det gick ju perfekt!

2000-01-19

Planeringskalendern börjar ta allt mer form. Vi har bokat hotellrum i Stockholm, Långfredag gäller för grupp 9, så det blir en till påsk i Stockholm, långt från alla fjäll.

Jag har försökt hitta lugna, trevliga tävlingsplatser för Saga, så vi slipper så mycket stoj runtomkring.  I Njurunda har Saga aldrig tävlat, men det är en jättehärlig plats, lugnt och skönt, och en mysig klubb. Där blir det nog bra att tävla med Saga. I Matfors har det alltid gått hyfsat, och i Hudik tog vi ju första 1:a pris, få se om det kan bli ett till. Vi får väl ställa målen högt i alla fall.

2009-01-15

Nu har jag anmält Lisen till Västernorrlandsmästaren, inoff utställning i Timrå, och Svensk Vinnarutställning i Malmö. Tågbiljetterna kostade strax under 1000 kr till Malmö tor då vi bokade 90 dgr innan resa. Lisen har egen barnbiljett som kostar 10 kr tor. Det var på en av höstens hundkurser, som jag fick lära mig av en kurskamrat, som i sin tur var tipsad av konduktören på tåget, att boka barnbiljett till hunden, då har dom ju eget säte. Resan tar bara 8 timmar, betydligt snabbare än med bil, och så bekvämt, att bara sätta sig ned och vila hela resan.

Saga har jag anmält till Lydnadstävling klass 1, som Matfors BK anordnar i Timrå Ridhus. Ska träna inomhus med Saga på Hundens Hus innan tävlingen, lite ringrostiga är vi allt efter en lång vintervila.

2009-01-14

Idag har Saga och Lisen testat skaren, och den höll. Det finns ingen annan årstid som de kan ta sig fram så snabbt i skogen på, som nu när skaren ligger hård igen, efter ett pars dagar töande. Det var så kul att flänga runt och busa med varandra idag, det var längesen det var så mycket bus, överallt kunde de flyga runt som 2 virvelvindar.

2009-01-13

Idag var Emil hos oss så han följde med ut på promenaden runt Norra. Jättekul med kompisar att leka med!

  

2009-01-03

Det har blivit jättekallt efter den varma nyårsnatten, så idag blev promenaden förkortad till 20 minuter. Nu smäller det ute igen, kan dom aldrig sluta. Igår kväll fick Saga sitta och hyperventilera av alla smällarna ute. Vi kan ialla fall drömma oss till varmare årstider, och börja planera för kommande utställnings- och tävlingssäsong. Västernorrlandsmästaren för Lisen den 21 februari, och första lydnadstävlingen inomhus i ridhus för Saga den 22 februari. Tågbiljetter och hotellrum är bokade i Malmö, för då ska vi på Svensk Vinnarutställning med Lisen. Lisen åker på barnbiljett till Malmö, 10 kr t o r, då får hon eget säte. Hela tågresan gick på under 1000 kr för 2 vuxna och hund med eget säte, då vi bokade i tid. Spännande....

2009-01-01

Vilken underbar nyårsafton, långt från stadens smällare, och inte en raket så långt ögat nådde. Vi var till och med ute på en kvällspromenad i den varma nattluften, efter en underbart god middag, som vi hade hjälpts åt att laga. Saga och Lisen fick verkligen en härligt lugn nyårsafton. (Idag såg vi spåren av kvarlämnade raketrester på Norra, inte nog med att man för oljud omkring sig, man ser till att skräpa ner också!)

Jag är i alla fall jätteglad att vi slapp alla smällare och raketer!