Dagbok 2010

Startsida Dagbok 2008 Dagbok jan - maj 2009 Dagbok juni -december 2009 Nyheter Saga Lisen Valpar Bildspel Rasstandard Länkar

2010-04-29

I fredags den 23 april, började Lisen att löpa. Saga löper samtidigt igen, det var ett tag sedan de synkroniserade löpningarna. Det kanske är någon mening med det, eftersom det är dags att förverkliga valpdrömmarna nu. Eftersom Lisen har varit så ojämn i löpningarna, så besökte vi veterinären redan idag för ett utstryk. Och som jag trodde var vi tidigt ute. Jag var ändå inte sen att övertala att ta ett blodprov, vi vill ju ha valpar nu, så det gäller att pricka in rätt dag. Killen vi har valt åt Lisen, har tillbringat vintern på Teneriffa, efter några dagars fördröjsmål av askan är han nu hemma igen. På måndag ska han ögonlysas, och sen är allt klappat och klart för parning känns det som. Nu har jag läst och läst, hela vintern om hundens anatomi, genetik, parning och valpning, så verkligheten ska bli så spännande! Hela familjen är engagerad!

I morgon ringer veterinären om blodprovet!

2010-04-17

Igår fick vi se vårens första tussilago på Norra Berget! Gissa om jag blev förvånad för snödrivorna ligger decimeterhöga intill tussilagon. Glad blev jag, för nu är våren här.

 

Vi tog oss ut till vår utsiktsplats för första gången i år!

Ser ut som jag haft ett blått filter över linsen, undrar vad jag gjort? Blir en bra nöt för fotoläraren att knäcka, hmmm

2010-04-14

Det blev en helg i hundens tecken. I lördags ett seminarium om svensk hundavel i ett historiskt och internationellt perspektiv med Åke Hedhammar, en av Sveriges ledande personer inom forskning om hundar. Vi var 16 personer som deltog i seminariet som anordnades av Västernorrlands Kennelklubb. Mycket intressant och lärorikt, och passande att föreläsningen kom nu, när jag går uppfödarutbildningen. Det är ju alltid roligare att höra en föreläsare än att bara läsa en bok.

På söndagen var det träningstävlingar på Sundsvalls Brukshundklubb, och ett strålande väder, långkalsonger av för första gången i år. Jag, Madde, Saga och Lisen gav oss iväg för att träningstävla. Först platsliggning, även om solen strålande så var planen blöt, mycket snö runtomkring planen. Saga tyckte det var aningen kallt om magen, så hon satte sig, men satt alldeles stilla 2 minuter. Schäfrar verkar vara våra nya platsliggningskompisar, förut var det rotweiler. Men då var det ju en rotweiler som flugit på Saga, nu är det en schäfer som skrämt Lisen. Så då är det väl bra att träna platsliggning bredvid sådana. Lisen klarade uppgiften strålande, och låg alldeles stilla på den blöta backen.

Först ut i 4 moment man fick välja ut var Saga. Hon gick omkring på planen i sin egen lilla värld, som mest består av dofter, och minst av moment i lydnaden! Madde tyckte ändå vi skulle anmäla och prova en tävling i vår. Det är Madde och Saga som ska tävla tillsammans. Lisen klarade läggandet under gång, det är det momentet som är så svårt när någon tittar på. På inkallningen, förvånade hon mig, när hon gjorde en liten omväg, för att kolla några dofter på backen, (det måste ha tinat fram  många goda dofter). Det har aldrig hänt förut, och vi får hoppas att det inte händer på tävling. Ställandet gick också bra. Linförigheten så där, men det får vi skylla den blöta planen på, för även Lisen tyckte det var läbbans att skita ner sig så mycket, som man gjorde av att bara komma in på planen. Hoppas det hinner torka lite till 1 maj.

I måndags började jag min efterlängtade fotokurs, kanske ska jag bli vän med min systemkamera, som har legat och väntat på mig i ett par år nu. Nu ska det bli ännu mer fotande på hundarna!

I kväll fortsätter uppfödarutbildningen, mera genetik, men nu är vi som var på föreläsningen i lördags, ganska pålästa i ämnet!

2010-04-04

Då är vi hemma igen efter Stockholmsresan. Det var en ganska hård domare, som bara lämnade ut 5 CK till de 18 startande cotonerna. Endast en hanhund, och 4 tikar fick CK. Lisen var ensam i Championklass, och i konkurrensen var det 1 tik från öppen klass och 2 juniortikar. De båda juniortikarna placerade sig ett och tvåa, Lisen trea med CACIB, och öppenklasstiken fyra.

Efter utställningen var det årsmöte och prisutdelning till vinstrikaste cotoner 2009. På årsmötet får man väl säga att jag gjorde en kometkarriär, som föreslagen revisorsuppleant, gick jag därifrån som vice ordförande! Deltagarna på årsmötet var nästan bara (förutom några Stockholmare som hade möjlighet att komma dit) de som deltog på utställningen. Och i denna lilla skara, har ju de flesta redan ett uppdrag i föreningen. Så när en av ledamöterna tackade för sig, stod valberedningen utan kandidat, och som sagt det var inte många att fråga i en hast. Det ska bli spännande att bli delaktig i föreningen, nu när vi har bestämt oss att bli uppfödare. När det var dags för val av valberedning, fick jag betala medlemsavgift för Mats i en hast, så han också är medlem, för nu ingår han i valberedningen! Det fanns ett uppdrag för alla som bevistade årsmötet. Efter årsmötet var det prisutdelning, och vår sekreterare Kicki, hade beställt de allra vackraste rosetter man kan tänka sig till årets vinstrikaste cotoner! Lisen fick maximal utdelning av dessa vackra rosetter, en för utställning och en för lydnad.

2010-03-27

Vi har återigen vunnit Cotonklubbens hedersutmärkelser för vinstrikaste cotoner. Lisen blev både bästa utställningstik och bästa lydnadscoton 2009, och Saga näst bästa lydnadscoton. Nu kanske det inte är så märkvärdigt att bli 1:a och 2:a i lydnadsligan, när det bara är 2 cottar som har startat i lydnad under 2009, men som jag brukar säga till tröst för nervösa medtävlare på lydnadstävlingar. Det är en seger att bara starta i lydnadstävlingar, med tanke på hur många hundar det finns, och hur få som tävlar i lydnad. Vi har i alla fall följt upp med ett 1:a pris i år i lydnad. Förra året var ju helt otroligt för Lisens del på utställningar, bästa tik och 5 championat! I år blir det inte så många utställningar eftersom vi ska para Lisen på nästa löp. Vi åker till Stockholm nästa helg på utställning, där ska vi delta på Cotteklubbens årsmöte för första gången, och då får vi ta emot de fina hedersrosetterna. Vi har lyckats knipa en rosett varje år sedan 2006 då Saga blev bästa viltspårscoton, 2007 blev Lisen bästa utställningsvalp, och 2008 blev Saga bästa Lydnadscoton. 

2010-03-24

Första juridikpasset på uppfödarutbildningen. Här finns det mycket att läsa om avtal och lagar. Jättekul att diskutera också. Nästa vecka tar vår flitiga grupp påsklov, men vi träffas en gång i veckan, så vi ska nog hinna bli färdiga innan sommarlovet. Det känns ju bra eftersom Lisen lär paras senast i sommar.

2010-03-23

Även om jag är less på snön, är det härliga vårvinterdagar nu. Skaren bär, och hundarna kan springa runt var dom vill.

Lisen har börjat äta ordentligt 2 gånger om dagen, vi har hittat ett verkligt Klassfoder! Jag förstod att det här var riktigt mumsigt när jag värmde det i mikron, som jag alltid gör med hundarnas mat. Lukten var så.... aptitretande för vovvarna, nästan som något riktigt ruttet man kan hitta i skogen och äta! Jättehärligt! Jag som har krusat med köttförssås och andra delikatesser i flera år, och så var det bara att blanda i något som luktar så illa! Men bra mat är det, väldigt nyttig, och det luktar inte så värst, bara man låter bli att värma den, men det är ju då mina hundar blir matglada och slukar allt i ett nafs!

2010-02-28

Det är helt otroligt, men idag tog min lilla Lisen ett första pris i lydnad.

Jag var mest nervös för platsliggningen, det har ju inte gått så bra, sen den galna schäfern skrämde henne i Hudiksvall förra våren. Idag skulle Lisen få ligga mitt emellan en boxer och en schäfer. Schäfern var lika gammal som Lisen, och såg väldigt stabil ut, men boxern var bara ett år, och såg väldigt ostabil ut. Oerhört glad och lycklig såg han visserligen ut att vara, men oj så sprallig och skällig. Jag tänkte fråga ägarinnan före tävlingen om han låg stilla, men nej jag ville inte veta. Jag var så nervös under platsliggningen, att benen skakade på mig, tur att hundarna är en bit bort, så dom inte påverkas. Boxern klev upp, men mer gjorde han inte, han stod alldeles stilla sen han klivit upp, och den störningen klarade Lisen, jippi! Linförigheten var helt ok, men vi nollade läggandet under gång. Sen kunde vi i alla fall fortsätta fokusera, och plocka hyfsade poäng. Synd bara att apportbockarna måste vara så himla tjocka, det mesta är anpassat efter stora hundar med stora munnar. Lisen tog apporten fint på första kommandot, men usch o tvi så tjock den var, den tappade hon. Vi fixade i alla fall 160,5 p. Ett första pris, gissa hur glad man blir. Det var 8 av 17 startande (tror jag) som fick första pris i ettan idag.

Protokoll lydnadstävling

2010-02-27

Klockan 9 på morgonen var det dags att fortsätta lydnadsträningen, snön fortsätter att vräka ner, gatorna är nästan oframkomliga nu. Eftersom jag inte kände mig riktigt kry, skulle jag träna som 2:a ekipage och åka hem och vila sen. Jag skyndade mig att träna platsliggning med Lisen, innan alla var på plats. Dessutom fick en annan tjej som var med på kursen, gå runt Lisen, och bakom, och titta på henne, så att vi fick lite störning. Lisen klarade det och låg alldeles stilla, jätteduktigt! Först ut en ny problemhund, som jag blev jätterädd för, han ägnade mesta tiden åt att måtta på Lisen, som var den enda hund som var inne förutom han själv förstås. Joel måste vara Sveriges svar på Ceasar, för efter 5-6 minuter hade han fått sån ordning på denna aggresiva hund så han kunde passera Lisen, utan att han tittade på henne. Och vi fick naturligtvis också träning på hundmöten, vilket inte skadade. Men jag kan säga att jag inte ställt upp på att möta just den här hunden, om det vore ägarinnan som gått med honom, för henne brydde han sig inte mycket om, men med Joel vid sidan om hunden kunde man känna sig trygg. Ibland har man ju undrat om det är fejkat när Ceasar klarar av att få ordning på en hund på 5 minuter, men nu har jag sett det med egna ögon.  När det var Lisens tur, gick vi igenom lite av momenten igen inför tävlingen i morgon, det gick riktigt bra idag med, och jag fick ett tips om apporteringen, hur jag skulle hålla apporten upprätt innan jag satte fram den till henne. Det tog ett och ett halvt år att lära Lisen 1:ans apportering, men nu tycker hon det är så kul, så hon kastar sig över apporten, och det är ju inte heller bra, för då blir det en nolla i protokollet, om hon gör momentet för kommandot. Men det här funkade jättebra, och hon har ingen chans att ta apporten före kommandot. Nu är det bara att hålla tummarna inför morgon dagen. Idag var Lisen ändå skitigare efter träningen, så det fick bli heldusch när vi kom hem. Men det var ju ändå dags för veckobadet.

2010-02-26

Vädrets makter har varit emot oss hela vintern när det gäller att träna hund utomhus, men så hade vi turen att komma med på Jennys kurs i lydnad i helgen. Jenny, som jag lärt känna på uppfödarutbildningen, hade samlat ihop ett ganska stort gäng till lydnadskurs med Joel, i en industrilokal på Heffnersvägen. Tur att det var i stan, för snön hade vräkt ner hela dan och det fortsatte snöa hela kvällen.  Lisen var blöt om tassarna när vi kom in och golvet var dammigt och sandigt, så gissa hur hon såg ut efter en stund. Vi skulle träna hundarna en och en, och först ut var en problemhund, som hade varit med på träningen förut och kommit en bit på väg. Sedan var det Lisens tur, Joel kommenderade ettans moment, och vi klarade det riktigt bra. Det som felar är väl positionerna, men som Joel sa, det får vi peta i sen, inte 2 dagar före start. Vi tränade visserligen ingen platsliggning, men det får vi försöka ordna i morgon.

2010-02-20

Västernorrlandsmästaren, 46 hundar anmälda i Mästarklass, BIR, BIM eller hundar som fått championat under 2009, möts 2 och 2, där en åker ut direkt och en går vidare. Lisen åkte ut direkt, så kan det gå. Vi gratulerar i alla fall Lena och Zorro som gick vidare till tredje sista omgången, och fick åka hem med en stor vacker rosett. I övrigt kan man väl säga att det var lokalen var väl inte den bästa, skitigt och så kallt så man var tvungen att ha ytterkläder på sig. Restaurangen där vi åt middag var också iskall, och maten inget vidare, tur det var trevliga vänner till bords.

Madde och jag passade på att träna lydnadsettan med Saga och Lisen, Jenny hjälpte till att kommendera oss. Och det var MYCKET störning! Perfekt för oss, som inte tränat med andra hundar sedan i oktober. Vädret har inte precis tillåtet mycket utomhusträning i vinter, har det inte snöat har det varit för kallt. Saga och Lisen fick ligga plats också, Saga klev upp och sökte en tappad godis, men Madde la henne igen, och sedan låg de båda stilla, fast folk sprang förbi alldeles framför dem. Den tappade godisen låg 2 dm från Lisen, och hon brydde sig inte om den! Känns skönt att ha fått träna 1 gång, innan lydnadstävlingen på söndag.

2010-02-16

Första avsnittet på genetiken, ett nog så komplicerat ämne, men så spännande det är! Speciellt med all ny forskning som finns att tillgå idag. Men eftersom ämnet är så svårt, ska vi efter 2 träffar i genetik, gå på föreläsningen som Västernorrlands Kennelklubb håller i år, med Åke Hedhammar. Det har kommit till 4 tjejer på utbildningen, och det var ju roligt eftersom det hoppade av ett par stycken direkt i början. Ju fler vi är desto mer erfarenheter att diskutera. Spännande att höra allt om alla raser som finns representerade, och samtidigt känner jag att cotten är en väldigt frisk och sund hundras, även om den också har sina genetiska belastningar, som patellaupphakning tex.

2010-02-12

Idag var Madde med oss på promenaden, och vilket strålande väder det var idag. Helt underbart att få känna solen värma igen, bara 7 grader kallt! Ibland tycker man 7 grader är kallt, men efter den här vintern är det riktigt behagligt, och så fastnar det inte så mycket snö i pälsarna när det är lite kallare.

Herre på täppan! Favoritleken nr 1!

Lekparken på Norra är också rolig! Här kan man träna hopp över hinder!

2010-02-10

Ikväll hade vi sista delen av anatomin. Vi hade bjudit in Micael Johansson för praktisk genomgång av hundarna. Elaines Shetland sheepdog, fick vara "mall" för hur hundar är byggda. Sen klämde vi och kände på alla hundar som var med. Jag hade tagit med mig både Saga och Lisen, och dom 2 är ganska olika i anatomin fast de är samma ras. Jättekul att känna och titta på andra raser också, lite skillnad på en Grand Danois och en fransk bulldog! Vovvarna var jättetrötta när dom kom hem, ganska jobbigt att vara tillsammans en hel kväll med okända hundar, men spännande!

2010-02-06

Idag gick vi hela vägen runt Norra! Det var riktigt tungt bitvis, strålande sol, men 0-gradigt, så hundarna såg ut som snöklumpar när dom kom hem. Det blev raka vägen till duschen och veckobadet för att tina fram dem igen.

Trapporna upp till Bureplatsen. Tungt och dåligt trampad stig.

Saga kämpar sig upp genom snön.

Äntligen uppe, men hu så mycket snö det har fastnat i pälsen!

Lättare att ta sig nerför trapporna, Lisen och jag åker kana. Lika bra att sätta sig och åka ner, så ramlar man inte.

 

2010-02-03

Förra veckans uppfödarutbildningsträff snöade inne. Idag har det inte snöat på hela dagen, och det är bara -3 ute och snön är bortskottad från gatorna igen. Så det gick bra att ta sig ut till Kungsnäs där Sofia bor med sin familj, den är stor just nu, 8 Grand Danois valpar som var hur härliga som helst. Vilken vacker Grand Danois hane Sofia har, och stor!  När jag tog fram en grej ur bröstfickan var han där och la sig i med nosen, lite större än en cotte kan man säga. Valparna var i storlek med en cotte, och dom var bara 6 veckor gamla. Vi fördjupade oss i anatomin, och nästa vecka blir det praktik, då ska vi få hjälp att gå igenom alla hundar. Sofia hade bakat supergoda konstverk som vi mumsade i oss!

 

Underbara valpar!

Jag får hjälp med anatomistudierna av "Travarn"

2010-01-30

Lisen 3 år!

Grattis Lisen!

2010-01-28

Saga och Lisen följer med på skattekurs för första gången. Skattekursen var i Järvsö, och vi gav oss iväg i ett förfärligt snöande på torsdag morgon, resan gick bra som tur var. Antingen snöar det, eller så är det jättekallt denna vinter. Lite synd på lördag, för då slutade kursen kl 13, och vi hade tänkt oss en lång härlig promenad i vackra Järvsö, men av det blev det inget för det var 20 grader kallt, så vi åkte hem istället.

Saga och Lisen på skattekurs, Järvsöbaden.

2010-01-25

När vi kan gå hela vägen runt Norra, stannar vi i trapporna mot Bure för att stretcha lite.

Lisen och jag stretchar

2010-01-24

Idag vad det bara 4 grader kallt så vi gick hela vägen runt Norra, och tränade platsliggning på Bureplatsen. Lisen låg alldeles stilla själv, för Saga vägrade ansluta sig till träningsgruppen idag. Det var bra störning för Lisen, hon klarade det galant fast Saga höll på med andra aktiviteter på sidan om oss.

2010-01-22

Det har inte blivit speciellt mycket träning i vinter, Lisen har löpt i 3 veckor, och det har varit för mycket snö och för kallt. Lite har vi tränat inomhus, men mest på roliga freestyle övningar och att hitta gömda leksaker. Men idag bestämde jag mig för att anmäla Lisen till lydnadstävlingen den 28 februari i Timrå ridhus (Matfors BK). Så när vi kom till Bureplatsen idag på  promenaden var det läge för att träna platsliggning. Det har vi inte tränat sen i oktober, november var för blött och december för kall och snöig. Saga som inte gillar att ligga i snön fick sitta och Lisen ligga. Saga satt alldeles stilla och Lisen låg alldeles stilla i 2 minuter! Tänka sig vad lite vila kan åstadkomma, har jag inte alltid sagt att det är bäst att vila sig i form? Klart vi ska anmäla till lydnadstävling i februari. Dessutom finns ju Hundens Hus, dit ska vi åka och träna inomhus.

Det är så härligt att det finns så många plogade ytor där vi går
på promenad så att Saga och Lisen kan leka och busa!

 

2010-01-20

Vi startade anatomi delen av uppfödarutbildningen med att gå igenom våra hundars rasstandarder. Vi gick igenom en hel del av hundens anatomi, och nästa gång kommer en utbildad domare och går igenom våra hundar. Det ska blir riktigt spännande. Goda hembakade chokladkakor åt vi också, och nästa gång är det min tur att ta med fika, bäst att det är något gott hembakat! Jag som är så dålig på att baka, jag har alltid skyllt på mina hästar att jag inte har tid att baka, men jag kan väl inte skylla på mina två små gulliga hundar? Dom hjälper säkert till att baka.

2010-01-13

Jag har börjat på uppfödarutbildningen igen, 5 glada hundtokiga tjejer träffades i Kennelklubbens lokal för att planera vår utbildning. Västernorrlands Kennelklubb har en hel del föreläsningar i vår, och vi planerade att lägga in dem alla i vår studiecirkel. Det känns jätteroligt. Förra gången jag startade denna utbildning var jag ju inte så säker på att Lisen skulle ha valpar, så därför valde jag bort uppfödarutbildningen mot en freestylekurs med Lisen. Men nu ska jag genomföra hela utbildningen, så även om jag redan har gått på Anatomi- och genetikdelen, så tar vi om dem. Det är så roligt att lära känna nytt hundfolk så det är lika bra att vara med från början.

2010-01-12

I morse var jag och Lisen och lämnade Saga hos veterinären för att ta bort plack på tänderna. Hon ska sövas, och vi får inte hämta henne förrän vid 4 tiden i eftermiddag. Det gjorde ont i hjärtat att lämna henne där, när hon stretade emot i kopplet som sköterskan höll henne i, Saga ville följa med oss hem istället. Oj vad vi redan längtar efter henne. Hoppas nu allt går bra, det är alltid lite nervöst med sövningar, men det är tredje gången för Saga, så det ska nog gå bra.

Allt gick bra, Madde, Lisen och jag hämtade Saga kl 14 och allt var som vanligt igen, förutom att Sagas tänder var bländande vita. Vi passade på att tömma analsäckarna när hon ändå var sövd. Med ny tandkräm och tandborste åkte vi hem 2300 kr fattigare. Kan inte hjälpas, men nu blir det tandborstning varje dag, inge mer slarv här heller.

Madde fyllde 20 år idag, men det firade vi egentligen i lördags!

2010-01-11

Jag mötte en tjej på promenaden som sa att man var lyckligt lottad att man fick vara ute och gå i solen en sån här underbar dag, och det är bara att instämma! Värmande solsken och bara 5 minusgrader. Ingen snö som fastnade i pälsarna och rena och fina hundar när man kommer hem. Vi har kunnat gå hela vägen runt Bure.

 

2010-01-05

Nu har vi överlevt nyårsafton hos goda vänner på landet, där vi slapp alla raketer och smällare. Saga är hysteriskt rädd för smällare, så vi har tur som kan tillbringa nyårsafton på landet.

Idag är det -18 grader kallt igen, det har antingen snöat eller varit riktigt kallt denna julledighet, så det är inte många dagar som vi har kunnat gå våra timmes promenader. Men en del dagar har vi kommit ut i alla fall, och då har Saga haft nytta av sitt nya täcke. Idag var det så kallt att jag höll på att förfrysa fingrarna när jag skulle plocka upp efter Saga, fast vi bara var på en 15 minuters promenad.

Saga i sitt nya täcke

Tur att stigarna är vältrampade, och gångvägarna plogade där vi går